Pretraga

Ministarstvo nam ne odgovora na pitanja o školi za djevojčice u Afganistanu koju je obilno financirala i RH

A- A+

Khorasan škola za djevojke u Afganistanu, otkako su Talibani došli na vlast, nema izvjesnu budućnost. Ta je škola zanimljiva upravo zato što je Hrvatska u nju uložila novac izgradivši knjižnicu. Pitali smo Ministarstvo vanjskih poslova što je bilo s tom školom. Nisu nam odgovorili.

afganistan

Foto: Unsplash; Mohammad Rahmani

Hrvatska je u sklopu bilateralne suradnje u Afganistanu financirala preko 42 različita projekta u području obrazovanja, zdravstvene skrbi, u vrijednosti većoj od 3,5 miliju­na američkih dolara. Poseban naglasak stavljen je na reproduktivno zdravlje žena, jačanje uloge žena u političkom, gospodar­skom i društvenom životu te obrazovanje djevojčica.

Izgradili knjižnicu za djevojčice

U sklopu tog projekta nastala je i knjižnica u sklopu Khorasan srednje škole za djevojke u Mazar-e Sharifu i škole s vodotornjem u selu Camp Sakhi. Svečanu primopredaju te knjižnice uz sudjelovanje predstavnika afganistanskih državnih i lokalnih vlasti, obavio je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Turskoj Dražen Hrastić, još 2013. godine.

Tada je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo da se radi o nastavku uspješno provedenog projekta izgradnje osnovne škole u Homaro Faroqu, u predgrađu Mazar-e-Sharifa, čiju je provedbu koordinirao MVEP tijekom 2011. godine u sklopu bilateralne razvojne suradnje Hrvatske i Afganistana.

Ministarstvo ne odgovara

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upitali smo što je bilo s tom školom, o kakvoj se školi radilo, koliko ju je učenica završilo te što će s njom biti sada, odnosno koji je trenutni status te škole. Upit smo poslali u ponedjeljak no još uvijek nismo dobili odgovor.

Na portalu srednja.hr objavit ćemo odgovor MInistarstva vanjskih i europskih poslova čim ga dobijemo.