Pretraga

Ministarstvo otkrilo koliko je učenika trenutno zaraženo, odgovorili i na pismo nastavnika oko testiranja

A- A+

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, trenutno je u Hrvatskoj 4.793, što znači da je COVID pozitivnih učenika manje nego prošli petak, kada ih je pozitivno bilo 5.223. Iz Ministarstva su odgovorili i na pismo nastavnika, koji su uočili kako učenici predugo čekaju na testiranje od pojave prvih simptoma, što utječe na sigurnost škola. Nastavnicima poručuju kako su u tijeku razgovori s HZJZ-om.

Ilustracija: Orna Wachman; Pixabay

Ovog četvrtka i petka učenici su u većini županija na online nastavi, a razlog je visok broj novozaraženih koronavirusom u proteklim tjednima. No, Primorsko-goranska županija, kao i Grad Zagreb, donijeli su odluke da se učenici od ponedjeljka vrate u škole. Odluke o nastavi na nacionalnoj razini za sada nema, kao niti novih mjera za škole.

Smanjen broj zaraženih učenika u odnosu na prošli petak

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražili smo podatke o broju zaraženih učenika u svakoj od županija. Ukupno je na nacionalnoj razini 4.793 COVID pozitivnih školaraca, od čega njih 2.960 u osnovnim školama i 1.833 srednjim školama. To znači da je COVID pozitivnih učenika manje nego prošli petak, kada ih je pozitivno bilo 5.223.

U Gradu Zagrebu ukupno je zaraženo 1.414 učenika, pa slijede Splitsko-dalmatinska sa 563 zaraženih i Primorsko-goranska s njih 476. Stanje u ostalim županijama možete vidjeti u tablici u nastavku.

Izvor: MZO

Kada je riječ o broju učenika u samoizolaciji, ta mjera trenutno je određena za njih 7.480, od čega su njih 5.234 učenici osnovnih škola, a 2.246 njih su srednjoškolci. Stanje po županijama kada je u pitanju broj đaka u samoizolaciji možete vidjeti ispod, a riječ je o podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izvor: MZO

Ministarstvo odgovorilo na pismo nastavnika: ‘U kontaktu smo s HZJZ-om’

Zbog prevelikog broja novozaraženih, čekanja na testiranje osoba sa simptomima koronavirusa traju više dana. Posebno je to problematično u školama, gdje učenici sa simptomima na testiranje čekaju više dana te su u međuvremenu njihovi bliski kontakti dolaze u školu.

Nastavnička grupa Školska zbornica uputila je jutros pismo u kojem od ministra Fuchsa traže da u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo učini što je god moguće da se ubrza proces testiranja učenika i smanji čekanje na rezultate. Poboljšanje u organizaciji testiranja za učenike škola uvelike bi pridonijelo smanjenju širenja zaraze i potrebi za online nastavom.

Ministarstvo smo pitali za komentar na pismo nastavnika i pitali ih hoće li se sastati s predstavnicima Ministarstva zdravstva i HZJZ-a.

– U kontaktu smo s HZJZ-om kako bi se što prije našlo rješenje u najboljem interesu djece. Svjesni smo postojanja ovog problema koji postaje izraženiji s potrebom sve većeg testiranja te se nadamo da ćemo, u suradnji sa svim dionicima, naći zajedničko rješenje kako bi se ubrzalo testiranje učenika, odgovaraju iz MZO-a.