Pretraga

U domovima i dalje zabranjene posjete: SC tvrdi da je to zbog sigurnosti stanara i imovine

Otkako je počela pandemija koronavirusa, u studentskim domovima posjete više nisu dozvoljene. Drugim riječima, stanari domova više ne mogu dovoditi prijatelje da prespavaju kod njih, premda se radilo o jednoj noći. SCZG prati razvoj situacije s pandemijom, no smatraju da treba vidjeti što će donijeti veća okupljanja tijekom zime.

Studentski dom Stjepan Radić (3)

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Već gotovo tri godine, točnije od 11. ožujka 2020. godine, promijenjen je Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka u studentskim domovima u Zagrebu. Izvan snage stavljen je, između ostalog, članak 15. koji je glasio da ‘stanar studentskog doma može primati posjete u sobe uz suglasnost drugog stanara’. Otada stanari ne mogu primati posjete u sobu, a odluka će biti na snazi, stoji u odluci, do okončanja epidemije, odnosno do opoziva Studentskog centra u Zagrebu.

‘Ljutito mi je odbrušeno da COVID još traje’

Da se odluka i dalje provodi rekla nam je studentica Antea koja mjerom više nije zadovoljna jer u studentskim domovima nitko ne mora nositi masku niti se treba pridržavati kakvih drugih epidemioloških mjera.

– Nedavno sam došla na portu i pitala smije li prijateljica prespavati kod mene u sobi. Ljutito mi je odbrušeno da ne može dolaziti jer COVID još traje. Budući da kontrola zna dolaziti u sobe i znala sam da je prethodni tjedan bila na Savi, nisam htjela riskirati pa mi je prijateljica tražila drugi smještaj, rekla je Antea.

Ova mjera veliki problem stvara i Jeleni jer ne može nekoga dovesti da prespava kod nje ni jednu noć. Shvaća da pandemija još nije gotova, ali kako su sve mjere ukinute nije joj jasno zašto je ova i dalje na snazi.

– Ne razumijem kako odjednom to predstavlja ogroman problem. Ne znam zašto je ovo i dalje odluka te nešto čega se moramo pridržavati, a ne samo preporuka. Zime su oduvijek bile sezone respiratornih virusa, zaključila je Jelena.

Izdvojeni članak
društvene igre

Novost za studente u domovima grada na jugu: U pauzi za učenje mogu zaigrati nove društvene igre

‘Počela je i sezona gripa te prehlada’

Iz Studentskog centra u Zagrebu (SCZG) rekli su nam da odluka stoji na snazi sve dok se ne proglasi kraj epidemije. Napomenuli su da treba vidjeti što će sada donijeti intenzivnija okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima jer je još do nedavno bilo toplo vrijeme.

– Bez obzira na to što se sada mjere popuštaju vrlo liberalno, još svakodnevno u Hrvatskoj u stotinama brojimo osobe zaražene koronavirusom, a počela je i sezona gripa te prehlada. Odluke ćemo donositi sukladno zakonskim propisima i odlukama Stožera civilne zaštite, objasnili su iz SCZG-a.

Ovom epidemiološkom mjerom, naglasili su iz SCZG-a, na višu je razinu podignuta osobna sigurnost stanara i imovine. SCZG redovito prati mjere donesene na lokalnoj i državnoj razini te ih tako i implementira, pojasnili su, sve da bi se olakšao boravak studenata u domovima.

– Redovito se prati stanje i broj zaraženih studenata te će ukidanje ove mjere ovisiti o epidemiološkoj situaciji, odlukama nadležnih tijela i procjeni sigurnosti u studentskim domovima, zaključili su iz SCZG.