Pretraga

Ministarstvo o zapošljavanju studenata na natječaju za državne stipendije: ‘Nema nikakvog prostora za sukob interesa’

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zapošljava studente u svrhu obrade natječaja i drugih poslova vezanih uz natječaj za državne stipendije. Satnica je iznadprosječna, ali ostaje nepoznato na koji način MZO planira spriječiti potencijalni sukob interesa. Naime, velike su mogućnosti da će se na njihov oglas za posao javiti student čiji je član obitelji, kolega s fakulteta ili prijatelj sudionik natječaja za stipendiju. Iz Ministarstva na naš upit odgovaraju tvrdnjom kako prostora za sukob interesa – nema.

Foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Kako stoji u oglasu na stranicama zagrebačkog Studentskog centra, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zapošljava deset studenata koji će biti suradnici u natječaju za dodjelu državnih stipendija. U opisu posla stoji kako će zaposleni sudjelovati u obradi natječaja, davanju informacija tijekom natječaja i u vrijeme žalbenog roka te po potrebi i na drugim poslovima. Period rada je od 1. listopada 2018. do 31. siječnja 2019., radi se četiri sata dnevno, a satnica iznosi 28 kuna.

No, postavlja se pitanje kako će Ministarstvo spriječiti potencijalni sukob interesa, budući da mogućnost prijave na oglas imaju i studenti čiji su članovi obitelji, kolege s fakulteta ili prijatelji sudionici natječaja. Štoviše, nigdje u oglasu nije naznačeno niti da se na njega ne mogu javiti studenti koji su i sami sudionici natječaja. Usporedbe radi, studente u informativnom centru tijekom mature zapošljava i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Iako nemaju doticaj s ispitima, na tu poziciju u NCVVO-u ne mogu biti zaposleni studenti čiji članovi obitelji te školske godine pristupaju državnoj maturi.

‘Svi dodatni bodovi moraju biti potkrijepljeni dokazima’

Izdvojeni članak

Ministarstvo zapošljava studente koji će raditi na obradi natječaja za stipendije: Satnica – iznadprosječna

Iz MZO-a na naše pitanje kako planiraju spriječiti potencijalni sukob interesa u ovom slučaju odgovaraju tvrdnjom kako je on – nemoguć! Kažu kako će studenti tijekom perioda navedenog u oglasu obavljati administrativne poslove: od administrativne provjere zaprimljene dokumentacije, odgovaranja na standardne upite studenata putem telefona i e-maila i Facebook stranice do arhiviranja prošlogodišnjih prijava.

– Sve stručne poslove vezane uz samu dodjelu stipendija kao i kreiranje rang liste provodit će Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu državnih stipendija koje imenuje ministar. Navedeno povjerenstvo radi sukladno poslovniku, a sastoji se od 7 članova, tri člana su predstavnici na prijedlog Hrvatskog studentskog zbora, jedan na prijedlog Rektorskog zbora, jedan na prijedlog Vijeća veleučilišta i dva predstavnika Ministarstva. Prijava za stipendije podnosi se na jedinstvenome elektroničkom obrascu u Sustavu državnih stipendija. Podaci potrebni za ostvarivanje prava na stipendiju za studente koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj povlače se iz službenih evidencija tijela državne uprave, sve dodatne dokumente koji se ne povlače iz takvih evidencija studenti moraju pribaviti od nadležnih tijela i priložiti elektroničkoj prijavi. Stoga na sam postupak prijave i kreiranje rang lista nije moguće ni na koji način utjecati (svi podaci su transparentni i svi dodatni bodovi moraju biti potkrijepljeni dokazima), pojašnjavaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Proces prati i Europska komisija

Izdvojeni članak

Pa dobro ima li kraja ovom ponižavanju? Riječki HNK traži 15 studenata za rad, a nude mizernu satnicu

S obzirom na to da je riječ o projektu koji je dijelom financiran iz Europskog socijalnog fonda, dodaju, postupak dodjele stipendija podliježe praćenju i kontrolama Europske komisije prema svim uputama za provedbu navedenim u pratećim Smjernicama za ESF 2014.-2020.

– Nastavno na sve rečeno nema nikakvog prostora za sukob interesa s bilo koje pozicije gledanja postupka dodjele stipendija, a osobito ne sa strane zapošljavanja studenata putem studentskih ugovora koji će raditi na administrativnoj podršci Ministarstvu u postupku pripreme i dodjele stipendija, kažu iz Ministarstva odakle su nas i pozvali da jedan dan provedemo u njihovoj zgradi i sami procijenimo je li sukob interesa u ovom slučaju moguć.

Ministarstvo o zapošljavanju studenata na natječaju za državne stipendije: ‘Nema nikakvog prostora za sukob interesa’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap