Pretraga

Ministarstvu obrazovanja ne sviđaju se javni istupi njihova uhljeba: ‘Gradi sliku sebe kao politički progonjene žrtve’

A- A+

Buka oko navodne pronevjere 129 milijuna kuna iz Studentskog centra u Zagrebu, ne stišava se. Zaposlenik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Duje Bonacci, izradio je analizu u kojoj tvrdi kako je 81% sredstava uloženih u sanaciju SC-a -pokredeno! Smatra i da ministrica Divjak ne treba čekati izvješće Ministarstva financija kako bi ustvrdila jesu li sredstva zaista udrošena na sanaciju, već to može pitati svoju najbližu suradnicu Ivanu Krznar. Ona je SC-u za sanaciju odobrila 46,9 milijuna kuna. Ministarstvo je dostavilo odgovor na naš upit jesu li od Krznar zatražili očitovanje. U odgovoru su i svog kolegu Bonaccija prozvali za širenje ‘netočnih informacija’ te kazali kako svojim istupima gradi ‘sliku sebe kao politički progonjene žrtve’.

Foto i obrada: srednja.hr|screenshot: RTL

Druga sanacija Studentskog centra u Zagrebu započela je još 2013., a do danas je Ministarstvo znanosti i obrazovanja SC-u u svrhu sanacije isplatilo 159 milijuna kuna. No, jedan zaposlenik istog Ministarstva, Duje Bonacci, tvrdi kako je čak 81% tih sredstava pokradeno, a kako je samo 30 milijuna zaista utrošeno u sanaciju. Detaljnu analizu iznio je na svom blogu pod nazivom UHLJEBlog. Bonacci je, naime, sam sebe prozvao uhljebom jer već 12 mjeseci dolazi na posao, a ondje ne radi – ništa. Tvrdi kako mu je Ministarstvo oduzelo poslove na kojima je radio, a nove mu nisu dali.

Tako Duji Bonacciju ostaje dovoljno vremena za pisanje UHLJEBloga, a bavi se razotkrivanjem navodnih afera Ministarstva znanosti i obrazovanja iz kojega i piše.

Nakon što je objavio analizu u kojoj tvrdi da je iz SC-a pokradeno 129 milijuna kuna državnog novca, iz Ministarstva obrazovanja kazali su kako je Ministarstvo financija provelo proračunski nadzor te kako uskoro očekuju izvještaj. Bonacci u posljednjem blogu tvrdi da ministrica Blaženka Divjak taj izvještaj ne mora čekati, već informacije o tome na što su sredstva utrošena ima njena najbliža suradnica, Ivana Krznar. Upravo je ona za sanaciju zagrebačkog SC-a odobrila 46,9 milijuna kuna. Stoga smo u Ministarstvo poslali upit je li ministrica Divjak već zatražila očitovanje svoje suradnice i je li od nje zaprimila odgovor.

‘Postupano prema uputama Ministarstva financija’

Izdvojeni članak

Uhljeb koji tvrdi da su iz SC-a pokradeni milijuni ‘cinkao’ kolegicu: Ministricu Divjak pozvao da ispita svoju najbližu suradnicu

Kako nam kažu iz službe za odnose s javnošću MZO-a, u postupku sanacije od 2013. do 2017. sredstva koja su SC-u isplaćivana bila su namjenski osiguravana u državnom proračunu. Tijekom perioda sanacije, dodaju, MZO je od Ministarstva financija tražio mišljenje o određenim isplatama za sanaciju, te je prema uputama Ministarstva financija i postupano.

– Nadalje, s obzirom da, sukladno odredbama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske, kada se sredstva proračuna koriste za sanaciju pravne osobe Republika Hrvatska postaje vlasnikom te pravne osobe razmjerno uloženim sredstvima, od Ministarstva financija je zatražena uputa o navedenom kako bi se RH mogla upisati u vlasništvo Studentskog centra sukladno uloženim sredstvima za sanaciju. Navedene isplate bile su i predmet unutarnje revizije Ministarstva znanosti i obrazovanja, a podaci o svim isplatama više puta prosljeđivani su na zahtjev novinarima i saborskim zastupnicima, kažu nam iz MZO-a.

Sredstva za sanaciju SC-u za 2018. nisu dodijeljena, a u prosincu 2017. Divjak je od Ministarstva financija zatražila proračunski nadzor u svrhu zatvaranja tog procesa. Osim toga, a kako smo već pisali, završno izvješće Sanacijskog vijeća o poslovanju Studentskog centra zbog sumnje u određene nepravilnosti proslijeđeno je i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

MZO: ‘Bonacci pokušava prevenirati negativni ishod postupaka koji se vode protiv njega’

Izdvojeni članak

‘Di su pare’: Zaposlenik ministarstva tvrdi kako je iz Studentskog centra pokradeno 129 milijuna kuna

Iz Ministarstva obrazovanje su se u odgovoru na naš upit osvrnuli i na postupke koji se vode protiv njihova zaposlenika, autora sporne analize, Duje Bonaccija.

Tvrde da je odbio napraviti primopredaju svojih poslova tijekom koje su utvrđene financijske nepravilnosti, zbog čega je ‘zaradio’ prijavu DORH-u. Osim toga, protiv njega je pokrenut i postupak zbog teške povrede službene dužnosti prema Službeničkom sudu u Zagrebu.

– Očito nezadovoljan svojim sadašnjim statusom u Ministarstvu, te činjenicom da su protiv njega pokrenuti gore navedeni postupci, Duje Bonacci širi netočne i selektivne informacije, neovisno o tome što je kao državni službenik upoznat s načinom funkcioniranja Ministarstva odnosno s poslovnim procesima i načinom donošenja odluka. Neovisno o tome što je u konkretnoj situaciji Ministarstvo isplaćivalo sredstva namijenjena sanaciji u skladu s državnim proračunom, Duje Bonacci dobro poznaje hijerarhiju Ministarstva, a sukladno tome i da državni službenici postupaju poštujući propise prema nalozima svojih nadređenih, te ne donose samostalne odluke. Iz svega navedenog moglo bi se zaključiti kako Duje Bonacci pokušava prevenirati negativni ishod postupaka koji se vode protiv njega gradeći paralelno sliku sebe kao politički progonjene žrtve, zaključuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.