Pretraga

Mislite da ste vječni student? Ovaj djedica proveo je pola stoljeća na fakultetu dok konačno nije diplomirao

A- A+

Rijetko se događa da na promocijama ugledate diplomanta od 66 godina. Još je rijeđe čuti njegovu priču – da je fakultet upisao prije punih 49 godina. Međutim, i na to smo uspjeli naletjeti. Larry Felton Johnson fakultet je upisao davne 1969. godine, predavanja slušao kroz tri desetljeća, a studij mu se odužio što zbog financijskih, što zbog zdravstvenih problema. Cilj mu je bio, kaže, diplomirati prije no što navrši 100 godina, a upravo razmišlja o magisteriju.

‘Cilj mi je bio diplomirati prije nego što navršim 100 godina. Evo, uspio sam 33 godine ranije’. Tweet je to Larryja Feltona Johnsona, 66-godišnjeg diplomanta koji je, punih 49 godina nakon upisa na studij – diplomirao novinarstvo na Državnom sveučilištu u Georgiji. Njegov je tweet postao viralan i mediji diljem svijeta pisali su o ovom slučaju.

Studirao polja stoljeća

Svoj je studentski život u trajanja od pola stoljeća nazvao ‘jako ludim i smiješnim’ periodom. Priča ide ovako. Na Sveučilište se upisao davne 1969., ali nije imao previše interesa.

– Najviše sam vremena provodio zabavljajući se u zajedničkim prostorijama ili svirajući gitaru, što je itekako ostavilo utjecaja na njegov prosjek ocjena. Potom sam nakratko odustao, pa se vratio ’70-e, ali nikako nisam mogao naći dovoljno dobar razlog za nastavkom studija, rekao je Larry za CNN.

Na predavanja se vratio 1980. godine i tad je, kaže, bio puno ozbiljniji i odlučniji u vezi studiranja i studentskih obveza. Međutim, njegova supruga, koje je bolovala od dijabetesa, tada bila na samrti i sve to skupa bilo je jako teško izbalansirati.

– Dosta sam vremena provodio brinući se o njoj, a u balansiranju toga, fakulteta i posla, studij nije bio prioritet, ispričao je Larry.

Nedugo nakon što je on ponovno započeo sa studiranjem, njegova je supruga preminulda uslijed zatajenja bubrega. Nakon toga posvetio se poslu i završio u IT sektoru gdje je radio do umirovljenja prije par godina. Susreo se s prijateljem i objasnio mu kako razmišlja o povratku na studij, a ovaj ga je ohrabrio. I tako je Larry opet postao student.

Dobio je besplatnu školarinu

Zahvaljujući posebnom programu na Sveučilištu u Georgiji, Larry je, kao osoba starija od 62 godine, uspio dobiti besplatnu školarinu i tako je nastavio studij novinarstva. Prisjeća se kako je uvijek volio pisati i bio zainteresiran za takav tip posla.

– Kada sam počeo studirati novinarstvo na Sveučilištu, bilo mi je jasno da želim da mi to bude posljednji sektor u kojem ću raditi, kazao je Larry.

I tako je 11. svibnja ove godine, zajedno s puno mlađim kolegama, primio svoju prvostupničku diplomu. U tom je kontekstu svima odlučio poslati veoma važnu poruku.

– Besmisleno je da ja, ili bilo ko drugi kaže ‘kasno je da radim ono što želim’. Svima nam je do kraja života ostao konačan broj godina pa bi se svi trebali pitati ‘što ću drugo raditi ako ne ono što želim?’, zapitao se Larry.