Pretraga

Mišljenje čitatelja: Više od polovice anketiranih nezadovoljno radom ministara obrazovanja

A- A+

Od posljednja tri ministra obrazovanja, svaki je donio nekoliko odluka zbog kojih je navukao gnjev šire javnosti. Vođeni tom činjenicom, nedavno smo analizirali mandate Željka Jovanovića te njegovih prethodnika Radovana Fuchsa i Dragana Primorca. Došli smo do zaključka kako svaki od njih ima putra na glavi te da su sva trojica podjednako uzburkala javnost svojim radom. Budući da smo se mi bavili negativnim stvarima, odlučili smo doznati tko je od njih prema mišljenju naših čitatelja najviše unaprijedio naše obrazvanje.

Na čelu MZOS-a u posljednjih deset godina izmijenila su se tri ministra: Dragan Primorac, Radovan Fuchs i aktualni Željko Jovanović. No uz spomenute se veže nekoliko kontroverznih odluka zbog kojih su građani često javno iskazivali nezadovoljstvo. Budući da su njihove mandate obilježile blokade, štrajkovi i prosvjedi, analizirali smo rad potonje trojke kako bi uvidjeli koji ministar prednjači u nepromišljenim i preuranjenim izmjenama obrazovanja.

Izdvojeni članak

Analiza obrazovanja u posljednjem desetljeću: Najkontroverznije odluke ministara

Polovica ispitanika nezadovoljna obrazovanjem u posljednjem desetljeću

Došavši do zaključka da su Primorac, Fuchs i Jovanović jedni drugima rame uz rame po pitanju kontroverznih odluka, postavili smo anketu na portalu kako bi doznali što naši čitatelji misle o radu ministara obrazovanja. Budući da smo se mi vodili negativnim i loše prihvaćenim izmjenama, u anketi smo postavili pitanje koji je ministar najviše unaprijedio obrazovanje u našoj državi.

U anketi je sudjelovalo preko 800 čitatelja, a rezultati su pokazali kako više od polovice dijeli mišljenje da nijedan ministar nije unaprijedio obrazovanje. Drugim riječima preko 400 ispitanika nezadovoljno je radom čelnika MZOS-a u posljednjem desetljeću.

– Mislim kako je svaki od ministara napravio više štete nego dobra. Prvenstveno mislim na bolonju koja ni danas nije dovedena do svog vrhunca, zatim na školarine na fakultetima i za kraj Jovanovićev zdravstveni odgoj, izjavila je bivša maturantica Jelena.

Izdvojeni članak

Ministar Jovanović pao na ispitu naših čitatelja

Jovanović i Primorac približno jednakih zasluga za unapređenje obrazovanja

Odgovori čitatelja su pokazali kako napredak ili unazađenje obrazovnog sustava nije usko povezano s periodom obavljanja tog posla. Naime, Jovanović je na čelu MZOS-a nepune dvije godine, koliko je bio i Fuchs, no veći postotak ispitanika glasovao je za aktulnog ministra.

– Iako je njegov mandat bio kraći od Primorčeva, mislim da je Fuchs uspio napraviti više kardinalnih greški od svog prethodnika. Vjerujem da se svi sjećamo blokada koje su se munjevitom brzinom proširile po fakuletima upravo zbog Fuchsovih pogaženih obećanja, ističe Goran, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Da je Jovanovićev prethodnik najviše unaprijedio obrazovanje, misli nepunih tri posto anketiranih. Kad su u pitanju Primorac i Jovanović, rezultat su nešto bliži. Skoro 20 posto ispitanika naklonjenije je SDP-ovom ministru, dok je približno 24 posto čitatelja svoj glas dalo HDZ-ovcu Primorcu.