Pretraga

Mjesec ponosa u pulskoj gimnaziji: Učenici postavili izložbu fotki s vjenčanja gej parova

A- A+

Prije nešto više od dva tjedna, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, otvoren je ovogodišnji Mjesec ponosa. Radi se o razdoblju koje prethodi Povorci ponosa, a koja će se u Zagrebu održati ove subote. Mjesec ponosa posebno su odlučili obilježiti u pulskoj gimnaziji, gdje je danas postavljena izložba ‘Sva naša vjenčanja’. Nakon što je obišla nekoliko hrvatskih gradova, izložbu mogu razgledati pulski gimnazijalci koji su i sudjelovali u njenom postavljanju. Cilj je izložbe edukacija i podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak. Također, izložbom se želi pokazati da u Hrvatskoj postoje istospolni parovi koji se ne boje pokazati ljubav i sreću.

Foto: Privatna arhiva

Pulski gimnazijalci iz Gimnazije Pula, jučer i danas u svojoj su školi postavili izložbu ‘Sva naša vjenčanja’, izložbu kojom u školi prigodno obilježavaju Mjesec ponosa. Radi se o izložbi koja je od prošle godine obišla nekoliko hrvatskih gradova i koja donosi fotografije istospolnih parova koji su u Hrvatskoj sklopili životno partnerstvo ili brak izvan Republike Hrvatske. Izložbu je osmislila udruga Dugine obitelji.

U postavljanju izložbe u pulskoj gimnaziji, učenicima je pomogla školska knjižničarka Ivana Petrinić s kojom smo danas porazgovarali. Kako nam je pojasnila, ideja o izložbi pokrenuta je na inicijativu nastavnika Borisa Peina, kojoj se ona spremno odazvala.

Foto: Privatna arhiva

Zainteresiranost pulskih gimnazijalaca za LGBTIQ teme

Izdvojeni članak

Poljupci gejeva previše za zadarsku gimnaziju: S bizarnim objašnjenjem učeniku odbili rad LGBT tematike

– Mislim da svaku borbu protiv diskriminacije treba podržati škola, pogotovo knjižnica. I učenici iz novinarske grupe, koje te teme inače zanimaju, stvarno su nam jako pomogli. Njih zanimaju teme o kojima pojedini odrasli ne razmišljaju, tako da su se oni odmah spremno uključili. Oni su sami odabirali fotografije, odlučili su što će biti na hodniku, što će biti na ulazu, u knjižnici, osmislili su kratak tekst, napravit će prezentaciju o povijesti LGBT aktivizma tako da će onda učenici to predstavljati svojim kolegama učenicima, ispričala nam je Petrinić.

Na ideju o izložbi u školi potaknula ih je, pak, dobra reakcija i velika zainteresiranost učenika za LGBTIQ teme. Još 17. svibnja u školi su obilježili Dan borbe protiv homofobije, kada su učenici imali priliku pogledati film ‘Prajd za sve nas’.

– Na prikazivanju filma bio je ogroman odaziv učenika. Nismo očekivali da ćemo morati donositi još stolica i klupa. Nakon filma, bio je predviđen jedan školski sat razgovora o temi, no to se na kraju produžilo na dva, možda čak i tri školska sata. Toliko su pitanja imali učenici, toliko su se oni otvarali, zaista je bilo super, priča nam knjižničarka Gimnazije Pula o ‘okidaču’ za temeljitije obilježavanje Mjeseca ponosa u školi.

Foto: Privatna arhiva

Manjkavosti školstva: ‘Dobro je da postoje entuzijasti’

Izdvojeni članak

Njegovoj gimnaziji nije valjao, ali organizatori izložbe prihvatili bi učenikov crtež gej poljupca

Smatra i kako bi LGBTIQ teme trebale biti zastupljene u obaveznom obrazovanju, odnosno da bi trebao postojati spolni i seksualni odgoj.

– O tome bi svi učenici trebali čuti, a ne da se mi ovako entuzijastički time bavimo, ali nažalost takva je situacija u našoj zemlji pa eto, dobro je da postoje entuzijasti, kaže nam Petrinić.

S postavljanjem izložbe započeli su jučer, danas je sve u završnoj fazi i postavljeno kroz hodnik škole i knjižnicu. Izložba će svečano biti otvorena prezentacijom učenika o LGBTIQ aktivizmu, no učenici već danas mogu razgledati fotografije u školi, a zabilježen je i manji incident.

– Učenici staju i gledaju fotografije, nažalost moram reći da su skinuli i poderali jednu fotku i jedan natpis, međutim takve smo reakcije i očekivali, bez obzira na to što je to Pula, što je to Istra, što je to gimnazija. To je samo znak koliko je edukacija nužna, zaključuje nam knjižničarka iz pulske gimnazije.

Foto: Privatna arhiva

Ravnatelj Zoričić: ‘Ako ne želimo biti licemjerno društvo, onda su ovakve izložbe normalne kao i svaka druga’

Ravnatelj gimnazije Filip Zoričić kaže nam kako su ga kolege pitale slaže li se s postavljanjem izložbe i on je kazao da se slaže.

– Mislim da moramo o svim temama javno progovarati i mladima tako poslati poruku. Ako ne želimo biti licemjerno društvo, onda su ovakve izložbe normalne kao i svaka druga. Danas su, nažalost, senzacija. Ja kao ravnatelj želim da škola bude zajednica ljudi koja poštuje svakoga. Mi smo postavili ovu izložbu, imamo još jednu povijesnu i jednu modernu izložbu po školi, ali smo imali i prekrasan projektni dan za blagdan Svih svetih kojeg je organizirao Aktiv nastavnika vjeronauka. Takvim pristupom dajemo našoj djeci da uče i nauče što znači biti građanin, kako se vole i poštuju različitosti, ali i kako se čuva tradicija. To je Škola za život, rekao nam je Zoričić.

Foto: Privatna arhiva

Iz Duginih obitelji pozivaju i ostale zainteresirane škole da se jave ako žele organizirati postavljanje izložbe

A o izložbi u pulskoj gimnaziji porazgovarali smo i s Danielom Martinovićem, koordinatorom udruge Dugine obitelji koja okuplja LGBTIQ* roditelje, parove i pojedince/ke koji imaju djecu ili žele postati roditelji i njihove obitelji. Udruga se zalaže za zaštitu, unaprjeđenje prava i položaja duginih obitelji u društvu. Martinović nam kaže kako je cilj izložbe ‘Sva naša vjenčanja’ podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak.

Izdvojeni članak

I ja živim na Savi: Imao sam cimera koji je pobjegao iz sobe jer sam gej pa mi se svakom sljedećem teško outati

– Njome želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje istospolni parovi koji se ne boje pokazati ljubav i sreću i da ne žele svi živjeti u ormaru. Do sada je sklopljeno preko 250 životnih partnerstava diljem Hrvatske i broj iz godine u godinu raste. Izložba je prikazana u Zagrebu, Rijeci i Splitu i iznimno nas veseli što je sada postavljena u gimnaziji u Puli i što će učenici škole imati priliku vidjeti ove prekrasne fotografije, kaže nam Martinović i dodaje kako se njihovoj udruzi javlja sve više i više mladih, mladih LGBTIQ osoba koje razmišljaju o svojoj budućnosti i obiteljskom životu.

U Duginim obiteljima drago im je da s ovom izložbom mogu pokazati jednu pozitivnu perspektivu.

– Pozivamo također ovim putem sve ostale zainteresirane škole, inicijative i organizacije da nam se slobodno jave ukoliko i one žele organizirati postavljanje izložbe, zaključuje Martinović.