Pretraga

Mlada ste osoba i radite na projektu koji se tiče EU? Prijavite se i možete osvojiti 7.500 eura

A- A+

Ako imate između 16 i 30 godina i radite na projektu koji ima veze s europskom dimenzijom, prijavom za nagradu za mlade ‘Karlo Veliki’ možete osvojiti sredstva za daljnji razvoj svoje inicijative. Prva nagrada iznosi 7.500 eura, druga 5.000 eura, a treća 2.500 eura, a na natječaj se mogu prijaviti sve zemlje članice Europske unije.

Foto: Pexels; Ivan Samkov

Svake godine nacionalni i europski žiriji odabiru projekt iz svake države članice Europske unije i najbolji timovi mladih ljudi i njihovi projekti natječu se za međunarodnu nagradu ‘Karlo Veliki‘. Ovo natjecanje provodi se od 2008. godine i na njega se do sada prijavilo više od 4.000 projekata. Prva nagrada iznosi 7.500 eura, druga 5.000 eura, a treća 2.500 eura.

Prošlogodišnji pobjednici napravili su projekt koji je vezan uz glazbu

Na natjecanje se mogu prijaviti sve osobe u dobi od 16 do 30 godina koje rade na projektu koji ima snažnu EU dimenziju. Tako je prošle godine glavnu nagradu osvojio projekt iz Portugala za projekt ‘Orkestar bez granica’ koji promovira prekograničnu suradnju između Portugala i Španjolske i to  kroz glazbu mladih talenata koji žive u obje zemlje u svrhu ublažavanja društvenih i kulturnih posljedica nejednakosti.

Druga nagrada otišla je češkom projektu ‘Politika (ne samo) za mlade’ koji okuplja mlade političare iz cijelog političkog spektra kako bi raspravljali o politici, demokraciji i ljudskim pravima, težeći informiranom i aktivnom mladom civilnom društvu. Treću nagradu osvojio je tim iz Njemačke za projekt ‘Ukrajinske vibracije – Europska javna sfera’ koji je trajao od travnja do listopada 2021. i koji je okupio ljude iz 36 zemalja na virtualnim raspravama o demokraciji, razvoju i europskim integracijama, naglašavajući odnose EU-a i Ukrajine.

Izdvojeni članak
futsal unisport

Studentski centar podijelio novac za projekte studenata: Evo tko su dobitnici

Tri najbolja tima idu na dodjelu nagrada u Njemačku

Tri pobjednička projekta biraju se između 27 projekata koji budu nominirani, a predstavnici svih nacionalnih pobjedničkih projekata bit će pozvani na dodjelu nagrada u njemački grad Aachen. Prijave traju do 2. veljače ove godine, a kako biste bili sigurni da će vaš projekt proći dalje, provjerite ispunjava li sve kriterije kako bi se kvalificirali: projekt mora promicati europsko i međunarodno razumijevanje, poticati razvoj zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije, služiti kao uzor mladim ljudima koji žive u Europi i ponuditi praktične primjere kako Europljani žive zajedno kao jedna zajednica.

Odabir nacionalnih pobjednika očekuje se u ožujku ove godine, a datum dodjele nagrada u Aachenu bit će naknadno objavljen. Više informacija možete pronaći ovdje.