Pretraga

Mlade profesorice dobile stipendije u iznosu od 5 tisuća eura

A- A+

Na svečanoj dodjeli stipendija održanoj u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti mlade znanstvenice Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić proglašene su stipendisticama devetog po redu Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“. Tešku odluku odabira najboljih donijelo je Izborno povjerenstvo programa dodijelivši znanstvenicama jednokratnu stipendiju od 5.000 € u kunskoj protuvrijednosti.

Program se već tradicionalno provodi u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L’Oreal-a ADRIA. Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ u Hrvatskoj je prisutan od 2006. godine te je do sada nagradio čak 34 izvanredne hrvatske mlade znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija. Program stipendiranja „Za žene u znanosti“ uz financijski potporu, predstavlja priznanje mladim nadama hrvatske znanosti za dosadašnji i budući znanstveni rad, ali i svojevrstan poticaj znanstvenicama da ustraju u svojem znanstvenom radu.

Stipendija u iznosu od 5 tisuća eura

Izborno povjerenstvo između 58 prijava odabralo je četiri znanstvenice koje su postale ovogodišnje dobitnice vrijednih stipendija u iznosu od 5.000 eura.
Nevena Cvetešić s Prirodoslovno–matematičkog fakulteta u Zagrebu, Ivana Mikolašević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Anamarija Rogina s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu te Ksenija Uroić sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, proglašene su ovogodišnjim dobitnicama ove vrijedne nagrade.

– Ova stipendija pruža nam značajnu financijsku potporu, no još i više, poticaj da cijenimo svoja dosadašnja postignuća te da hrabro nastavimo razvijati svoje znanstvene karijere. Smatram da ona predstavlja veliku motivaciju znanstvenicama da budu ustrajne u svojem radu, unatoč velikoj energiji i mnoštvu vremena koje on iziskuje. Kao mladoj znanstvenici i majci, želja mi je ljubav prema znanosti prenijeti i budućim generacijama te im poručiti da je uistinu sve moguće kada se to snažno želi, u što i sama čvrsto vjerujem, izjavila je Ksenija Uroić.

Izdvojeni članak

Poznati dobitnici državnih stipendija za 2015.

Znanost treba žene

Kroz devet godina prisutnosti u Hrvatskoj, stipendija programa „Za žene u znanosti“ stekla je izniman ugled u akademskim krugovima zbog čega se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj mladih znanstvenica.

Primitkom ove stipendije, mlade su znanstvenice postale članice svjetske obitelji stipendistica programa „Za žene u znanosti“ kojeg su još davne 1998. godine pokrenuli L’ORÉAL i UNESCO s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti te mijenjanju njihove predodžbe u društvu.

Vrijednost ovog programa prepoznalo je pedesetak zemalja svijeta te je u 15 godina postojanja nagradio preko 1300 mladih znanstvenica koje su svojim radom ustrajno dokazuju kako svijet treba znanost – a znanost treba žene.