Pretraga

Mladi Amerikanci više vjeruju biologiji nego vjeronauku

A- A+

Naravno, radi se o pitanju postanka. Obrazovni sustav najveće svjetske velesile dugo je bio podijeljen između učenja evolucije i kreacionizma. Nigdje na svijetu ta podjela nije izazivala više kontroverze. Ipak, prema posljednjim istraživanjima, čini se kako na pitanje o postanku čovjeka, odgovor prosječnog mladog Amerikanca danas češće uključivao majmuna nego boga.

foto:Flickr

Izdvojeni članak

Kreacionisti slave: Nastavnici prirodnih znanosti morat će opravdavati teoriju evolucije

Dok u teoriju evolucije danas vjeruje veći dio Europljana ali i ljudi u ostatku svijeta, Amerikanci su oko pitanja kreacionizma i evolucije poprilično podijeljeni. Kako prenosi Slate,, 4 od 10 državljana SAD-a vjeruje kako je čovjek u svom današnjem obliku postojao od početka vremena. Prema prihvaćanju kreacionističkih vjerovanja SAD su četvrti u svijetu. Ispred njih su po tom pitanju samo Saudijska Arabija, Turska i Indonezija. Takva podjela u društvu izazvala je znatne prijepore u borbi za ‘umove i srca’ mladih.

Zbog brojnih tužbi i pritisaka od strane raznih vjerskih grupacija, evolucija je u američkim školama kontroverzna tema. Kako piše Biologos, tek 70% studenata pri upisu na faks prijave da se evolucija na bilo koji način spominjala u gradivu biologije za srednje škole. Gotovo 20% škola u SAD-u prema ovi  podacima ne uče svoje učenike ni evoluciji ni kreacionizmu. Među ostalima, 60% profesora biologije ne zagovaraju teoriju vlastite znanosti u odnosu na kreacionistička učenja. Čak i kada profesori uče evoluciju u biologiji, često to čine na trivijalan način perpetuirajući začarani krug neznanja, navodi Biologos.

Čini se kako unatoč svemu, mladi ipak biraju evoluciju nad kreacionizmom.

Milenijalsi nisu religiozni

Prema podacima Pew Research Center-a  73% Amerikanaca mlađih od 30 godina prijavila je neku vrstu vjerovanja u teoriju evolucije, iako ona nije dominanta u školama. Skok je to od 12% u odnosu na 2009. godinu, prvu u kojoj se ova tema istraživala. Više od pola njih vjeruje u isključivo sekularnu evoluciju, evoluciju koja nije ‘navođena’ bogom. Taj podatak također predstavlja porast vjerovanja u teoriju evolucije, jer je u prvoj godini mjerenja u sekularnu evoluciju vjerovalo 40% ispitanih mladih.

Takav zaokret u vjerovanjima kod mladih odrazio se na cijelu populaciju. Postotak Amerikanaca koji vjeruju u potpuno sekularnu evoluciju prema Gallupovim istraživanjima skočio je s 9 na 19% između 1999. i 2014. godine.

Amerika je sve manje religiozna. Ta se tendencija ne očituje samo po pitanju vjerovanja u evoluciju. Gotovo 57 milijuna Amerikanaca danas se izjašnjava kao nereligiozno. To znači da se na anketama izjašnjavaju kao ateisti, agnostici ili ‘ništa od navedenog’. Ogroman je to skok s obzirno da se istraživanjima Pew Centra  nereligioznim još 2007. izjašnjavalo tek 19 milijuna Amerikanaca.

Predvodnici i ove promijene su mladi. Čak 36% mladih između 18 i 24 godine izjašnjava se kao nereligiozno. Čini se kako su američki milenijalsi znatno manje religiozni od genercije svojih roditelja.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Kako su genijalci poput Darwina organizirali i provodili dane

Odnos snaga u ideološkom sukobu

Sve ovo, naravno, ima dublje značenje od samo promijene religijskih vjerovanja. Promjene religijskih osjećaja među stanovništvom znače i promijene u odnosu snaga u svjetonazorskim pitanjima. Vjerovanje u teoriju evolucije ili kreacionizam i nije toliko važno kada se usporedi sa drugim svjetonazorskim sukobima kod kojih je religioznost značajan faktor, poput LGBT prava ili klimatskih promjena.

Religiozni Amerikanci su u prosjeku stariji, ista skupina koja se protivi gay brakovima i ne vjeruje u klimatske promjene. Razlozi pomaka u stavovima mladih generecija  su brojni i kompleksni, ali dva osnovna su internet i nepobitna činjenica da starije generacije jednostavno odumiru.

– Današnji mladi su manje ideološki ostrašćeni. Sve je to ideologija i anti-evolucija, i anti-gay prava i anti-klimatske promjene. To je odbijanje da se suči sa stvarnošću. Na sreću, izgleda da današnji mladi nisu skloni tome. Odrastaju u sred razgovora i ne mogu samo tako odbiti vidjeti ono što je ispred njih, izjavio je za Slate Evan Wolfson, pokretač inicijative ‘Sloboda za brak’.