Pretraga

Ova država uskoro bi mogla u sve škole i fakultete na zidove postaviti 10 Božjih zapovijedi

A- A+

Zakon kojim se zahtijeva da svaka javna učionica, od dječjeg vrtića do sveučilišne razine, sadrži 10 Božjih zapovijedi na zidu, odlučio je potpisati guverner Louisiane, Jeff Landry. Time je ova država u SAD-u postala prva s takvim zakonom i potakla napetost oko kršenja Ustava koji nalaže da se Crkva odvaja od države.

Deset Božjih zapovijedi

Deset Božjih zapovijedi | foto: Pixabay.com

Ustav Louisiane nalaže odvajanje Crkve od države. Međutim, republikanski guverner Jeff Landry odlučio potpisati zakon kojim nalaže da u svakoj učionici u školama koje primaju državna sredstva, od dječjeg vrtića do sveučilišne razine, osvane 10 Božjih zapovijedi na zidu, prenosi CNN.

Zapovijedi moraju biti prikazane velikim i lako čitljivim fontom

Državni zakonodavci Louisiane odobrili su ovaj Zakon te se njime zahtijeva da prikaz 10 zapovijedi bude veličine postera s velikim i lako čitljivim fontom. Zakon određuje točan jezik koji mora biti ispisan u učionici i ističe da tekst 10 zapovijedi mora biti središnji fokus plakata ili uokvirenog dokumenta. Guverner Landry prije nego što je potpisao Zakon, nazvao ga je ‘jednim od njegovih omiljenih’.

– Ako želite poštivati ​​vladavinu zakona, morate krenuti od izvornog zakona koji je dao Mojsije. On je zapovijedi dobio od Boga, objašnjava Landry za CNN.

Ovaj Zakon je potaknuo napetost i nezadovoljstvo. Protivnici zakona smatraju da bi bi država koja zahtijeva vjerski tekst u svim učionicama prekršila odredbu Ustava SAD-a koja kaže da Kongres ‘ne može donositi zakon koji poštuje uspostavu religije’. Grupe za građanske slobode brzo su reagirale i obećale da će osporiti zakon.

Ako ovaj prijedlog zakona ipak prođe, Louisiana će postati prva u SAD-u koja će se pojaviti na sudu jer zahtijeva da 10 zapovijedi bude prikazano u svakoj učionici koja prima državna sredstva. Američka unija za građanske slobode, Američka unija za građanske slobode Louisiane te Amerikanci ujedinjeni za odvajanje Crkve i države i Zaklada za slobodu religije rekli su da zakon krši dugogodišnji presedan Vrhovnog suda i Prvi amandman te da bi rezultirao ‘neustavnom vjerskom prisilom učenika’.

– Prvi amandman obećava da ćemo svi moći sami odlučiti koja ćemo vjerska uvjerenja, ako uopće, imati i prakticirati, bez pritiska Vlade. Političari nemaju što nametati svoju preferiranu vjersku doktrinu učenicima i obiteljima u državnim školama, stoji u zajedničkom priopćenju skupina za građanske slobode koje prenosi CNN.

Izdvojeni članak
Dražen Kutleša

Crkva je u pregovorima s Vladom, traže da se vjerske škole izjednače s javnima: ‘To je korist vjernicima’

‘Moralni kodeks’ u učionice

Kako bi se obranili oni koji zagovaraju ovaj zakon, oslanjali su se na odluku Vrhovnog suda SAD-a iz 2022. u predmetu kojim je srednjoškolskom nogometnom treneru vraćen posao nakon što je disciplinski kažnjen zbog kontroverze koja je uključivala molitvu na terenu. Vrhovni sud presudio je da trenerove molitve predstavljaju privatni govor, zaštićen Prvim amandmanom i da ih škola ne može ograničiti.

Državna zastupnica Louisiane Dodie Horton, republikanska autorica zakona, rekla je prilikom potpisivanja da će te zapovijedi u učionicama biti ‘kao nada posvuda u zraku’. Horton je odbacila zabrinutost demokratskih protivnika ove mjere, rekavši da je 10 zapovijedi ukorijenjeno u pravnoj povijesti i da bi ovaj prijedlog zakona postavio ‘moralni kodeks’ u učionicu.