Pretraga

Čak 12 škola dobilo fotonaponske elektrane: ‘Na godišnjoj razni uštedjet ćemo 6.500 eura’

A- A+

Na 12 krovova osnovnih i srednjih škola, čiji je osnivač Varaždinska županija, postavljene su fotonaponske elektrane. Riječ je o projektu ‘Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije’ koji je trebao biti realiziran do travnja 2025. godine, ali je postavljanje fotonaponskih elektrana dovršeno godinu dana i sedam mjeseci prije tog roka. Ovim potezom smanjit će im se troškovi energenata koje će sada, kako kažu, moći iskoristiti u druge svrhe.

fotonaponske elektrane na krovu škole

Foto: Osnovna škola ‘Gustav Krklec’ Maruševec | Varaždinska županija

U lipnju ove godine Varaždinska županija najavila je projekt ‘Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije’ u kojemu su na krovove 12 osnovnih i srednjih škola trebale biti postavljene fotonaponske elektrane. Iako su trebale biti postavljene do travnja 2025. godine, nekako je to realizirano godinu dana i sedam mjeseci ranije.

– Od ovih 12 škola koliko ih je uključeno u projekt, na njih osam izgrađene su nove fotonaponske elektrane kapaciteta 25 kWh i to u Maruševcu, Klenovniku, Ivancu, Ludbregu, Petrijancu, Svetom Đurđu, Trnovcu i Vinici, dok je na četiri škole, Elektrostrojarska, Strojarska i prometna, Gospodarska i OŠ Sračinec, koje su već imale fotonaponske elektrane, dogradnjom im je povećan kapacitet s 10 na 35 kWh, rekao je župan Anđelko Stričak.

Izdvojeni članak
solarni paneli

Škole u ovoj županiji dobit će fotonaponske elektrane: Radovi bi trebali biti gotovi za dvije godine

Ukupna vrijednost projekta je 351.226 eura, a 298.542 eura je sufinancirano kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške. Ostala sredstva pokrila je Varaždinska županija, a uštedu po pitanju energenata škole će sada moći iskoristiti za neke druge stvari, poput ulaganja u razvoj novih programa.

– U ovom konkretnom slučaju, učenje o obnovljivim izvorima energije pomaže učenicima, ali i javnosti u razvijanju svijesti o okolišu i održivom razvoju. Zahvaljujući solarnoj elektrani, Osnovna škola ‘Gustav Krklec’ Maruševec na godišnjoj razni uštedjeti oko 6.5 tisuća eura na troškovima električne energije koje će moći usmjeriti za druge potrebe, istaknuo je načelnik Općine Maruševec, Mario Klapša.

Copy link
Powered by Social Snap