Pretraga

Mladi iznad 18 godina bi mogli besplatno putovati vlakom po Europi

A- A+

Tri zastupnika u Europskom parlamentu iz redova Europske pučke stranke Europskoj su komisiji uputili genijalan zahtjev. Traže da putovanje vlakom kroz EU bude besplatno mladima koji navrše 18 godina. 

foto: YouTube / screenshot

Izdvojeni članak

U Europi se najviše drogiraju hrvatski petnaestogodišnjaci: Do svih je opijata lako doći

Europski parlamentarci Manfred Weber, Wim Van de Camp i Jose Manuel Fernandes od Europske komisije traže uvođenje programa koji bi punoljetnim mladim Europljanima omogućio besplatno putovanje vlakom kroz zemlja EU.

Prijedlog je na Twitteru objavio Manfred Webber, a u njemu stoji kako bi cilj programa bio potaknuti mlade da putuju i time upoznaju različitosti i razbiju predrasude. Usput bi se promoviralo putovanje vlakom kao ekološka alternativa cestovnom prometu. 

Putovanja i širenje horizonata pomogle bi mladima na ne potpadaju utjecajima populizma, dezonformacija i radikalnih ideja.

– Mobilnost mladih ljudi esencijalna je za promociju pripadanja Europi, poticanje društvene kohezije i osiguravanje kompetitivne europske ekonomije. No, mobilnost mladih još uvijek nije dovoljno raširena usprkos uspjeha programa kao što su Erasmus, Erasmus + i slični programi mobilnosti, stoji u prijedlogu.