Pretraga

U Europi se najviše drogiraju hrvatski petnaestogodišnjaci: Do svih je opijata lako doći

A- A+

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavili su međunarodne rezultate europskog istraživanja o tome koliko mladi, odnosno učenici puše, piju i uzimaju droge. Istraživanje ‘The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD2015)’ šesti je val takve vrste istraživanja u 20 godina i u njemu je ukupno sudjelovalo 46 zemalja. Prema rezultatima, hrvatski učenici drogiraju se više od svojih vršnjaka u Europi, a i zbog konzumacije duhanskih i alkoholnih proizvoda pri samom smo vrhu.  

Cilj ovog istraživanja u kojemu je sudjelovalo ukupno 96,043 učenika iz 35 zemalja u dobi od 15 i 16 godina bilo je prikupljanje standardiziranih, međunarodno usporedivih podataka o pušenju duhana, pijenju alkohola i uporabi psihoaktivnih droga te je zaključeno kako je hrvatska mladež daleko pri vrhu korištenja svih opijata, a to potvrđuju i podatci da je 92 posto mladih u dobi od 15 do 16 godina pije alkohol, dok je 22 posto njih probalo barem jednu drogu. 

Izdvojeni članak

Alarmantno: Hrvatska u vrhu po opijanju učenika na tjednoj bazi

Pozitivne promjene u pušenju

Kada govorimo o konzumiranju duhanskih proizvoda, iz istraživanja su vidljive pozitivne promjene kod maldih pušača kao i u promjenama europske politike oko konzumiranja istih u maloljetničkoj populaciji. Tako se više od polovice učenika, njih 54 posto izjasnilo kako ne puši, dok manje od četvrtine njih puši. Prema rezultatima, u proteklih 20 godina udio učenika koji su počeli pušiti u ranoj dobi  smanjio se s 10 na 4 posto.

Ako gledamo rezultate za Hrvatsku, onda je uočeno kako su naši učenici koji konzumiraju cigarete i dalje u većini. Tako kod nas 38 posto učenika nikad u životu nije pušilo cigarete, dok je 62 posto njih imalo to iskustvo. 

Iako se globalno uočavaju pozitivne promjene oko postroženih mjera vezanih za kupnju duhanskih proizvoda, čak 72 posto petnaestogodišnjaka izjavljuje kako do je do takvih proizvoda vrlo lako doći. 

Izdvojeni članak

Što se dogodi u vašem mozgu kada se ne sjećate ničega zbog alkohola

92 posto hrvatskih učenika probalo je alkohol

Prema rezultatima istraživanja, u 2015. godini u Hrvatskoj je 92 učenika u životu pilo alkohol, 55 posto u posljednjih 30 dana, a 16 posto je iskusilo pijanstvo u posljednjih 30 dana od vremena istraživanja

Tako su se hrvatski tinejdžeri u zadanoj dobi našli na petom mjestu u Europi u ispijanju pet i više pića u jednoj prigodi u posljednjih 30 dana njih 47 posto. Iako su u većini mladići njih 51 posto, djevojke za tek devet posto. 

I u ovom slučaju čak 87 posto mladih smatra da je do alkoholnih pića u Hrvatskoj vrlo lako doći.  

Izdvojeni članak

Gledanje u oči ima isti efekt kao psihoaktivna droga

Visoki udio konzumiranja psihoaktivnih droga

Ni u konzumiranju droga Hrvatska ne zaostaje za drugim europskim zemljama, čak naprotiv, nalazi se iznad europskog prosjeka pa tako 22 posto učenika u dobi od 15 do 16 godina priznalo je da je barem jednom konzumiralo neku drogu. U tom slučaju ‘napredniji’ smo od europskih vršnjaka.

Najučestalija droga učenika svakako je kanabis, zatim je slijede ectasy, kokain, amfetamini, metamfetamini i crack. Kao najlakšu dostupnost na ilegalnom tržištu droga hrvatski učenici navode kanabis zatim kokain i tako redom. Također u odnosu na prošle valove istraživanja, u 2015. učenici češće koriste nove, psihoaktivne droge. I tu smo iznad europskog prosjeka. 

Izdvojeni članak

Facebookova nova društvena mreža napravljena je isključivo za srednjoškolce

Na društvenim mrežama djevojke su u prednosti

ESPAD 2015. uključivao je i istraživanje korištenje Interneta kod mladića i djevojaka u spomenutoj dobi s naglaskom na društvene mreže, traženje informacija, ‘preuzimanje sadržaja’, internetsko igranje igrica i kockanje te kupovina i prodaja putem interneta. 

Hrvatska mladež u stopu prati svoje europske vršnjake pa su tako djevojke u 2015. godine koristile više društvene mreže nego mladići, a oni su pak u većoj mjeri igrali igrice. 

Što se kockanja na novac tiče, kao i kod konzumiranja droga, Hrvatska je iznad europskog prosjeka.