Pretraga

Mladi o cigaretama i alkoholu: Dobne granice se nitko ne pridržava

A- A+

Sve češće se u Hrvatskoj provode istraživanja kako bi se utvrdilo koliko maloljetnika konzumira alkohol ili cigarete. U zadnjih 10 godina brojka mlađih od 18 godina koji redovno konzumiraju spomenuta dva proizvoda naglo je porasla, ali je i dobna granica znatno niža. Dok se često raspravlja, primjerice, o legalizaciji marihuane mi smo odlučili provjeriti što mladi misle o tome treba li se maloljetnicima dozvoliti kupovanje alkohola i cigareta.

Hrvatska mladež sve se više opija i puši, a unatoč činjenici da je zabranjeno maloljetnicima prodavati alkohol i cigarete, u porastu je i broj mlađih od 18 koji uživaju u spomenutim porocima. Dok se u posljednje vrijeme na sve načine pokušava smanjiti njihova konzumacija, mi smo provjerili što mladi misle o tome što je zakonom zabranjeno maloljetnicima prodavati cigarete i alkohol u trgovinama, na kioscima ili drugim lokacijama diljem Hrvatske.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete: Mladi ne žele da Zagreb zabrani alkohol

Zakona se nitko se ne pridržava

– Pušač sam i imam 17 godina i vrlo dobro znam gdje će mi prodati cigarete, a gdje ne. Međutim, stvar je u tome što mi se dogodilo jednom ili eventualno dva puta da nisam mogla kupiti kutiju cigareta jer sam maloljetna, izjavila je srednjoškolka Andrea iz Zagreba.

Nadodala je da su je znali par puta pitati osobnu iskaznicu, no i kad vide da je rođena 1995. godine, svejedno joj prodaju cigarete. Misli kako dobna granica za dozvolu kupovine nije ni bitna jer se svakako nitko toga ne pridržava, no kad bi se zakon poštovao, onda je 18 godina sasvim u redu.

Izdvojeni članak

Australija želi trajno zabraniti prodaju cigareta mladima

‘Zabrana je čista glupost’

– Mislim da bi se maloljetnicima trebala dozvoliti prodaja alkohola i cigareta jer po meni ta zabrana nema smisla. Ionako kupuje oboje bez ikakvih problema ili im u najgorem slučaju kupim ja kad god kupujem sebi. Čim krenem u trgovinu žicaju da i njima kupim, što i napravim jer sam i ja pušila kad sam bila maloljetna i znam kako im je, rekla nam je Nikolia, studentica Pomorskog fakulteta u Rijeci. Također misli kako zabrana nema smisla jer se iste nitko ne pridržava. 

Razgovorom s još nekoliko studenata i srednjoškolaca došli smo do zaključka kako su u našoj zemlji maloljetnicima na svakom koraku dostupne i cigarete i alkohol te da s tim nitko nema većih problema. Drugim riječima, zakona se nitko ne pridržava, a ako ga netko čak i poštuje onda se mlađima od 18 godina smiluje neki punoljetnik te obavi kupnju za njih.