Pretraga

Australija želi trajno zabraniti prodaju cigareta mladima

A- A+

 

Najjužnija australska država razmišlja zabraniti prodaju cigareta svima koji su rođeni 2000. godine i kasnije. 

Australija ovim potezom pokreće još jedan napad na duhansku industriju. Prošli mjesec je svijet obišla vijest kako su svi duhanski proizvodi u Australiji stavljeni u maslinaste kutije bez loga, sa slikama oštećenih organa. Tasmanija, savezna država s najvećim postotkom mladih pušača ide još jedan korak dalje.

Generacija slobodna od ovisnosti

Ivan Dean, nezavisni predstavnik u regionalnom parlamentu Tasmanije je predložio zabranu prodaje cigareta za sve koji su rođeni 2000. godine. Zabrana bi bila trajna, a cilj je da se stvori generacija slobodna od pušenja.

Većina pušača stvara naviku u mladoj dobi, između 18. i 22. godine, te Australci žele maknuti mlade s ruba te provalije.

Ovaj prijedlog je naišao i na neke kritike. Dok se svi slažu da je pušenje štetno, te ga treba ograničiti kod mladih, neki smatraju da je ovo ekstremna mjera.

Dadilja ili edukacija?

– Ne treba nam država kao dadilja, već se treba stvoriti kvalitetan edukacijski program koji će obrazovati mlade o štetnosti cigarete, izjavio je Russell Zimmerman, predsjednik australske udruge trgovaca.

Aktivisti koji se bore za zabranu prodaje duhanskih proizvoda naglašavaju da bi cigarete i tako bile zabranjene da su novi proizvod s obzirom na svoju štetnost.

– Pušenje je preopasno za naše mlade i ne smijemo propustiti priliku da ih oslobodimo to rizika, rekao je jedan od najglasnijih zagovaratelja novog zakona, profesor Simon Chapman.

Australija želi trajno zabraniti prodaju cigareta mladima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap