Pretraga

Australija želi trajno zabraniti prodaju cigareta mladima

A- A+

 

Najjužnija australska država razmišlja zabraniti prodaju cigareta svima koji su rođeni 2000. godine i kasnije. 

Australija ovim potezom pokreće još jedan napad na duhansku industriju. Prošli mjesec je svijet obišla vijest kako su svi duhanski proizvodi u Australiji stavljeni u maslinaste kutije bez loga, sa slikama oštećenih organa. Tasmanija, savezna država s najvećim postotkom mladih pušača ide još jedan korak dalje.

Generacija slobodna od ovisnosti

Ivan Dean, nezavisni predstavnik u regionalnom parlamentu Tasmanije je predložio zabranu prodaje cigareta za sve koji su rođeni 2000. godine. Zabrana bi bila trajna, a cilj je da se stvori generacija slobodna od pušenja.

Većina pušača stvara naviku u mladoj dobi, između 18. i 22. godine, te Australci žele maknuti mlade s ruba te provalije.

Ovaj prijedlog je naišao i na neke kritike. Dok se svi slažu da je pušenje štetno, te ga treba ograničiti kod mladih, neki smatraju da je ovo ekstremna mjera.

Dadilja ili edukacija?

– Ne treba nam država kao dadilja, već se treba stvoriti kvalitetan edukacijski program koji će obrazovati mlade o štetnosti cigarete, izjavio je Russell Zimmerman, predsjednik australske udruge trgovaca.

Aktivisti koji se bore za zabranu prodaje duhanskih proizvoda naglašavaju da bi cigarete i tako bile zabranjene da su novi proizvod s obzirom na svoju štetnost.

– Pušenje je preopasno za naše mlade i ne smijemo propustiti priliku da ih oslobodimo to rizika, rekao je jedan od najglasnijih zagovaratelja novog zakona, profesor Simon Chapman.

Copy link
Powered by Social Snap