Pretraga

Mladi u Hrvatskoj puno piju i puše cigarete, a nije im baš do seksa i marihuane

A- A+

I dok u nekim europskim zemljama, poput Velike Britanije tinejdžeri postaju sve odgovorniji, odnosno sve ih manje puši cigarete, pije alkohol i eksperimentira s drogama, u Hrvatskoj su još uvijek visoki postoci mladeži, koja se odaje porocima. Prema u posljednje vrijeme provedenim međunarodnim istraživanjima u koje je uključena Hrvatska, mladi su pri vrhu ljestvica kada je riječ o konzumaciji cigareta i alkohola, dok su pri dnu kada je riječ o pušenju kanabisa i ranom stupanju u seksualne odnose.

Foto: vancouversun.com

Britanski mediji su prenijeli podatke iz najnovijih istraživanja, koji donose zaključke da je tamošnja mladež sve odgovornija kada su u pitanju konzumacije droga i rano stupanje u seksualne odnose. Osjetno manje puše i piju od generacija prije njih, suzdržani su pitanju eksperimentiranja s drogama, a sve je manje maloljetničkih trudnoća i pobačaja u odnosu na deset ili petnaest godina unatrag.

Izdvojeni članak

Maloljetnice u Hrvatskoj sve češće piju alkohol, a konzumacija teških droga je u padu

Odgoj i društvene mreže uvjetovale pad konzumacije poroka među tinejdžerima

Britanski odjel za zdravstvo prošle godine je napravio istraživanje na preko pet tisuća učenika u 174 škole glede poroka i seksualno neodgovornog ponašanja. Samo devet posto ispitanika konzumiralo je alkohol vikend prije, a tek je 39 posto maloljetnika probalo alkohol. Ta je brojka 2003. iznosila 61 posto.

Pušenje je kod britanskih tinejdžera na najnižoj razini otkad se 1982. počelo pratiti. Četvrtina maloljetnika probala je cigaretu. Drogu ih je 2003. probalo 30 posto, a desetljeće poslije broj se praktički prepolovio na 16 posto. Tinejdžerske su trudnoće na najnižim stopama od 1970-ih. Razlozi ovakvog opadanja korištenja poroka i ranodobnih seksualnih odnosa, su u mješavini vjerskog i etničkog odgoja, koji je stvorio socijalno konzervativne tinejdžere, smatraju britanski državni dužnosnici.

Ulogu su odigrale i društvene mreže. Masovna upotreba Twittera i Facebooka zamijenila je učestalost susreta po kafićima i okupljanja na ulicama, po parkićima te omogućila društvenu aktivnost bez izlaska iz fotelje ili kreveta.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće istraživanje: U Hrvatskoj oboljela gotovo trećina spolno aktivnih adolescentica

Mladi u Hrvatskoj visoko kotiraju na ljestvicama kada je riječ o uporabi cigareta i alkohola

– Hrvatska je kao tranzicijska zemlja pri vrhu ljestvice ako se analizira pušenje cigareta i pijenje alkohola barem jednom u tjedan dana, dok smo kad je riječ o uporabi kanabisa te ranom stupanju u seksualne odnose pri dnu ljestvice, sažela je situaciju za Večernji.hr Dijana Mayer, epidemiologinja i voditeljica Odjela za školsku i adolescentnu medicinu Službe za javno zdravstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pri tome se referirala na nekoliko posljednjih međunarodnih istraživanja, među kojima je i ono o Ponašanju u vezi sa zdravljem u djece školske dobi (HBSC).

Sa 27 posto dječaka i 25 posto djevojčica od 15 godina koji su pušili u proteklom tjednu, Hrvatska se nalazi na šestom mjestu od 39 zemalja sudionica.

Liječnica Mayer dodala je da mladi u Lijepoj našoj još uvijek poistovjećuju pušenje s dokazom odraslosti i svojevrsnog bunta protiv odraslih.

Izdvojeni članak

Mladi o cigaretama i alkoholu: Dobne granice se nitko ne pridržava

Naglasili smo i da po pijenju alkohola hrvatska mladež nije za primjer. Naime prema posljednjim dostupnim podacima svaki treći dječak u dobi od 15 godina i svaka deseta djevojčica pivo piju najmanje svaki tjedan ili češće.

U tom pogledu se Hrvatska u spomenutom istraživanju (HBSC) 2010. nalazila na visokom četvrtom mjestu za dob 15 godišnjaka te na istom mjestu za 13-godišnjake, od 38 istraženih zemalja.

Kada je riječ o pušenju marihuane, u Hrvatskoj je 16 posto dječaka i 11 posto djevojčica od 15 godina bar jednom probalo ovu supstancu, prema posljednjim dostupnim podacima. Treba reći da se taj trend smanjuje kod nas, ali i u nizu drugih zemalja.

Na kraju dodajmo da su kada je riječ o ranom stupanju u spolne odnose, prema istom istraživanju Hrvatski dječaci na 23. mjestu, a djevojčice na niskom 33. mjestu od 37 zemalja.