Pretraga

Mladi vam daju ideje kako zabavno i korisno provesti ljetni odmor

A- A+

Ljeto je period kada glavnina studenata i srednjoškolaca, ima mnoštvo slobodnog vremena te se onda bave stvarima koje ne stignu obavljati u tijeku ostatka godine ili uče nove zabavne stvari. Na koje to načine mladi popunjavaju nedostatak obveza, odlučili smo provjeriti s jednom studenticom sociologije, TVZ-ovcem i zagriženim gejmerom te učenicom trećeg razreda zagrebačke Prve gimnazije, koja je slobodna od 16. lipnja pa sve do 7. rujna!

Izvođenje poi performansa kojim se iz hobija bavi jedna od sugovornica (Marija)

Katkada se ljudi više umore na godišnjem odmoru nego li na radnom mjestu pa smo odlučili provjeriti je li i studenti odnosno srednjoškolci provode aktivno svoje dugotrajne praznike. Od njih troje smo doznali da primijenjuju kombinaciju odmaranja i bavljenja stvarima koje ih vesele. Usput i stječu neke nove vještine.

Izdvojeni članak

Studenti preporučili knjige koje trebate pročitati na ljetnom odmoru

Bruno u slobodno vrijeme radi kako bi si priuštio nastavak školovanja

– Idealan dan odmora počinje ustajanjem bez alarma, znači dovoljno sam spavao da me probudi odmor. Doručkujem (ili ručam, ovisno o vremenu) i cijeli dan ne radim ništa, zujim po kompu i nemam nikakvih briga.

Otprilike tako izgleda i neka prosječna nedjelja, makar nemam ništa protiv druženja s prijateljima i to mi dođe kao neka vrsta odmora od svega ostalog, iskreno nam govori Bruno, koji privodi kraju studij na TVZ-u.

No nije baš tolika lijenčina, kako bi se moglo iščitati iz gore navedene izjave. Još mu je ostao ispit i diplomski do kraja studija što planira riješiti do jeseni, a u međuvremenu radi u call centru jedne telekomunikacijske tvrtke.

– Kada imam dosta slobodnog vremena zapravo pokušavam nešto više raditi kako bi si mogao priuštiti nastavak školovanja, a što se tiče nekih dodatnih aktivnosti tu su uvijek neki planovi ‘mogao bih ovo mogao bih ono’ i onda od svega na kraju ništa, ne mogu se baš natjerat, prevruće mi je, kroz smijeh pojašnjava student TVZ-a.

Izdvojeni članak

Do mora iz kontinentalne Hrvatske uz studentski budžet

Preko ljeta Bruno preferira odlazak na more u vikendicu i zezanciju s ekipom. No i glazbeni festivali mu nisu strani pa je tako posjetio ovogodišnji InMusic. Iako mu u mjestu gdje ljetuje nedostaje prostora za izlaske, ovaj TVZ-ovac noću ne spava. I inače je to tako doduše.

– Od 22 do 4 ujutro odrađujem gameanje. Doduše jednakim intenzitetom kao i inače, dobro je raspoložen i dalje Bruno. Kao zagriženog gejmera, morali smo ga pitati da nam preporuči neke video igre za ljeto.

– Prošle godine je definitivno to bio Hearthstone, koji smo igrali na moru, gdje nemamo ADSL pa nemamo niti previše izbora što se tehničkih uvjeta tiče. Ove godine će biti i već dobrim dijelom je Rocket League koju svakako svima preporučam, jasan je student TVZ-a.


Marijin savršeni dan odmora kao da je isječen iz bajke

Pitali smo studenticu sociologije Mariju kako bi izgledao njen idealni dan odmora te nas je iznenadila spremnim odgovorom. ‘Imam savršeno razrađeni plan – Idealni odmora bi bio u nekoj kolibi u planinskom mjestu, s potokom ili rijekom u blizini. Ustala bih najkasnije u 6 ujutro, popila čaj i prošetala s psom, nakon čega bi se vratila u kolibu i pojela kile svježeg voća uz ambijentalnu glazbu i dobru knjigu. Ostatak jutra bi provela u šetnji po prirodi, tražila samoniklo jestivo bilje za ručak i fotkala. Popodne bi pripremila ručak, odmorila pola sata pa se s knjigom i psom uputila do rijeke i tamo okupala par sati, možda malo vozila s čamcem. Kad se spusti mrak, otišla bi doma, večerala, popila čaj i zaspala uz knjigu.’

Sanja uči programirati, a Marija macrame

Učenica trećeg razreda Prve gimnazije u Zagrebu Sanja, ima ove godine uistinu dugotrajan, gotovo tri mjeseca dug ljetni odmor.

– Na praznicima trenutno uživam. Poslala sam par prijava za posao preko ljeta i sad se nadam da ću im zatrebati i dobiti posao u osmom mjesecu, objašnjava Sanja.

No osim uživanja, učenica Prve gimnazije se bavi i jednom u svakom smislu za nju izvannastavnom aktivnošću.

– Pošto sada imam dosta slobodnog vremena, nastavljam učiti programiranje jer me to zanima, a u mojoj školi se to ne uči, pojasnila je.

Ljetne praznike povezuje uglavnom s odlaskom na more, ali ima se po novom namjeru zaputiti i na neki muzički festival poput Ultre ili Exita.

Izdvojeni članak

Deset stvari o školi koje ste sigurno zaboravili na praznicima

Marija je studentica diplomskog studija sociologije na Hrvatskim studijima, koji je upisala nakon što je završila preddiplomski novinarstva na FPZG-u. Ona pak ima oko dva mjeseca ljetne stanke.

– Do sada sam se uglavnom odmarala, bila na moru i počela u djelo provoditi plan čitanja svih knjiga i gledanja filmova koje nisam stigla preko godine. Preko neta počinjem učiti macrame i nastavljam s poi-em, a preko stranica za besplatno učenje jezika planiram početi sa španjolskim, povjerila nam je Marija planove i aktivnosti.

Zbog obveza inače ne stigne putovati što joj je strast, ali ovo joj ljeto kako sama veli dobro ide. Preferira kampiranje te odlaske na muzičke festivale. Mariji je hobi čitanje knjiga pa ga je uslijed povećane količine slobodnog vremena intenzivirala otkako je završila s obvezama na faksu. Dala je i neke preporuke.

– Od toga što sam tijekom ova tri tjedna pročitala, preporučila bi Murakamijev Lov na divlju ovcu. Trenutno čitam Tamo gdje su tigrovi kod kuće (Jean-Marie Blas de Roblès) i Medical Apartheid (Harriet A. Washington). Obje knjige za sad obećavaju pa zašto ne preporučiti i to, za ovu drugu sam se dosta potrudila da ju nađem pa se nadam da neće razočarati ni mene ni druge, kroz smijeh i nadu zaključuje studentica sociologije na Hrvatskim studijima.