Pretraga

Mladići napali radnike ZET-a, najavljen je prosvjed zbog kojeg će sutra zastati autobusi

A- A+

U utorak se, na okretištu autobusa na Črnomercu, dogodio napad na radnike ZET-a, a među napadačima je bio i maloljetnik. Ovaj incident je djelatnicima ZET-a bio ‘kap koja je prelila čašu’ pa su za četvrtak, 7. prosinca, najavili prosvjed. Iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, na Facebooku su napisali da će se prosvjed održati na okretištu Črnomerec te da njihovi autobusi neće prometovati 30 minuta.

Okretište autobusa na Črnomercu

Okretište autobusa na Črnomercu | foto: Google Maps

U utorak je, na okretištu autobusa na Črnomercu, izbio incident u kojemu su huligani od 20 i 21 godinu te jedan maloljetnik napali dvojicu ZET-ovih radnika koji su stajali i razgovarali. Napadnuti radnici imaju 25 i 44 godina te su lakše ozlijeđeni.

– Radnici ZET-a napadnuti su s leđa od strane mlađih muških osoba nakon što su pregledavali autobus linije 172 na koji je tijekom vožnje netko bacio kamen i razbio bočno staklo. Vozaču autobusa napadači su slomili prst i odvezen je u bolnicu, dok je otpremnik lakše ozlijeđen. Napadači su uhvaćeni zahvaljujući brzoj reakciji policijskih djelatnika koji su u tom trenutku stigli na terminal kako bi obavili očevid zbog razbijenog stakla na autobusu. Oštro osuđujemo bilo kakav oblika nasilja nad našim zaposlenicima, a porazan je podatak kako je ovo već šesti fizički napad na prometno osoblje ZET-a zabilježen ove godine, priopćeno je iz ZET-a.

Autobusi s Črnomerca neće voziti 30 minuta

S obzirom na to da ovaj incident nije je jedini koji se dogodio ove godine i da se ZET-ovi zaposlenici više ne osjećaju sigurno dok obavljaju svoj posao, Sindikat vozača i prometnih radnika ZET -Zagreb, najavio je prosvjed.

– Nakon sve učestalijih i brutalnijih napada na vozače i kontrolore, te drugo prometno osoblje, a u cilju poboljšanja sigurnosti na radnom mjestu vozača, SVPRZZ donosi odluku da će se 7. prosinca 2023. godine zaustaviti promet autobusa na okretištu Črnomerec u razdoblju od 12 do 12:30 sati, stoji u objavi Sindikata na Facebooku.

Napisali su i kako su, samo ove godine, vozači i kontrolori fizički napadnuti šest puta te da su im nanesene teže fizičke ozlijede. Također, bilo je i više od dvadeset pokušaja napada, a vrijeđanje i psovanje na ZET-ove vozače i kontrolore postala je svakodnevica.

Izdvojeni članak
Tramvajska stanica

Jutros su tri tramvajske linije preusmjerene: Ako ste kasnili u školu ili na faks, ZET vam daje ispričnicu

Više se ne osjećaju sigurno na poslu i to ugrožava i putnike

– Svi autobusi koji se zateknu na terminalu u 12 sati neće voziti do 12:30, a autobusi koji za to vrijeme dođu na okretište, neće ostvariti polazak do navedenoga vremena. U 12:30 bi promet autobusa sa terminala Črnomerec trebao biti normaliziran, stoji u objavi.

Dodali su i da stanje postaje zaista neizdrživo te da se radnici više ne osjećaju sigurno na svom radnom mjestu što, također ugrožava i sigurnost putnika u javnom prijevozu.

– Molimo građane za razumijevanje i potporu u zaustavljanju huligana te da zajedničkim naporima vratimo sigurnost kako u prometu, tako i u Gradu Zagrebu, poručili su iz Sindikata.