Pretraga

Moderni kurikulum: U sklopu terenske nastave učenici na Visu snimali dokumentarne filmove

A- A+

Srednjoškolci iz Zaboka i Varaždina na Visu su početkom svibnja pripremali i snimili šest zanimljivih priča za koje su montirali i trailere, dok će dokumentarce završiti po povratku u svoje škole. Njih pedesetak dobilo je priliku sudjelovati u pilot projektu, kojemu je cilj razviti nove pristupe u obrazovanju srednjoškolaca. U izradi dokumentarnih filmova pomogli su im i profesori, nakon što su za ovu modernu nastavu prošli intenzivne radionice s profesionalnim filmašima.

foto: Elektrostrojarska škola Varaždin| www.ess.hr

Prije dolaska na Vis napravljen je popis tema iz kojeg su učenici i profesori mogli birati što bi snimali. Učenici su po dolasku podijeljeni u grupe. Kako bi poticali suradnju, u svakoj ekipi bilo je po pet učenika iz Elektrostrojarske škole Varaždin te Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a svoj film snimili su i profesori.

Izdvojeni članak

Učenici ove srednje škole u Varaždinu pokreću prvu školsku televiziju

Na zajedničkim filmovima surađivali učenici iz Zaboka i Varaždina

– Krenuli smo s idejom da snimimo dokumentarac o ribaru koji na pjesme Creedence lovi ribe, ali kad smo.ga upoznali postupno smo promijenili koncept filma jer nas je lik jako zaintrigirao svojim pričama o moru. Tijekom intervjua nas je zaveo u neku novu dimenziju kroz koju on vidi smisao života na moru. Lik je sam po sebi bio najljepša moguća priča koju možete dobiti kad snimate dokumentarni film, objasnila nam je Varaždinka Doroteja Mrazović kako je doživjela ovu neobičnu dislociranu nastavu.

U suradnji s profesorima i učenicama iz Zaboka učila je snimati, montirati, pripremati se za intervju i razgovarati s likovima filma. Njezin školski kolega Patrik Šavor također je istaknuo kako im je snimanje filma ‘Dvi žlice soli’ nezaboravno iskustvo kroz koje su prošli i naučili puno o cijelom procesu nastanka dokumentarnog filma.

Učenici Varaždina i Zaboka svoje će filmove završavati u svojoj školi pa će bolje verzije prijaviti na festivale za mlade.

Izdvojeni članak

Hrvatske škole kroz EU projekt prilagodile školski kurikulum potrebama tržišta

‘Na Visu je bilo ludo i nezaboravno’

– Na Visu je bilo ludo i nezaboravno. Naučila sam kako je to raditi u grupi, kako komunicirati s osobama koje prvi puta vidiš, kroz predavanja profesionalaca naučila sam mnogo više o snimanju i prezentiranju svog filma. Radila sam na temi ‘Svaka kuća jedna priča’. Kontaktirala sam razne osobe koje bismo onda snimali, organizirala koji dan ćemo što raditi, no kako su dani prolazili shvatili smo da nam ta tema nije baš najbolja i da nemamo dovoljno dobar sinopsis te se na kraju nismo mogli odlučiti kako će taj film izgledati. Zato smo odlučili napraviti dva trailera, a kasnije i dva filma, objasnila nam je Lucija Strugar iz Zaboka s kakvim su se sve situacijama susretali tijekom praktične nastave.

Zbog nesuglasica i poteškoća tijekom obrade teme, njezin se tim podijelio u dva dijela pa je snimljen još jedan film. Učenici koji su odustali od priče o starim kućama Visa snimili su film o homoseksualcu i njegovom životu u malom mjestu. Trailer ‘Ne žalim ni zbog čega’ otkriva samo dio ove interesantne teme.

Izdvojeni članak

Kurikularna reforma osuđena je na smrt izgladnjivanjem umjesto strijeljanjem

Profesore educirali profesionalni filmaši

– Bilo toliko divno da bi se taj osjećaj teško mogao opisati bilo kojom preciziranom riječju. Naučili smo zaista mnogo toga jer smo puno improvizirali i na temelju toga svatko je stekao jedno novo, lijepo i pozitivno iskustvo. Moja uloga bila je istraživanje, pronalazak informacija i intervjuiranje osoba koje smo snimili. Dokumentarni film montirat ćemo u Varaždinu jer je tu prisutno nas 5/6 te ćemo ga ujedno poslati i učeniku iz Zaboka, koji je bio s nama u timu, da izrazi svoje mišljenje. Ne znamo još kada, ali dokumentarac ćemo zasigurno dovršiti. Bilo je to, sve u svemu, jedno nezaboravno iskustvo, objasnila nam je Lucija Futač iz Elektrostrojarske škole Varaždin kako srednjoškolci gledaju na ovakav način učenja.

Ova ‘dislocirana nastava’ zapravo je pilot projekt kroz koji se razvija pristup i alati za modernizaciju školskih kurikuluma, a radionica snimanja filmova na ovom lijepom hrvatskom otoku zapravo je posljednja aktivnost projekta ‘Modernizacija školskih kurikuluma’, kojeg je financirala Europska unija.

– Ljudi koji se profesionalno bave filmom su kroz višemjesečne radionice dosta intenzivno radili s nastavnicima. Tako da je zapravo projekt na Visu bio pilot projekt kroz koji smo simulirali situaciju u kojoj ti nastavnici rade sa svojim učenicima kao mentori, objasnio nam je Igor Bezinović, redatelj i predavač organizacije Restart.

Sve trailere učenika i profesora iz Zaboka i Varaždina možete pogledati na YouTube kanalu prve srednjoškolske televizije.

foto: Elektrostrojarska škola Varaždin| www.ess.hr