Pretraga

Divljaštvo ili aktivizam? Mladi ljudi gađaju umjetnine juhom od rajčice i pireom, evo zašto to rade

A- A+

Prosvjedi klimatskih aktivista koji su u muzejima bacali juhu i pire krumpir na umjetnička djela izazvao je žustru raspravu u javnosti. Neki to smatraju potpuno neprikladnim načinom protestiranja jer je riječ o neprocjenjivo vrijednim djelima, dok drugi upozoravaju kako će ta djela biti bezvrijedna ako ćemo jednog dana ratovati zbog hrane. No, bez obzira što mislili o ovakvim protestima, oni nisu nikakva novost i rade se već stotinama godina.

aktivisti slika

Foto: Twitter screenshot

U Njemačkoj su uhićeni aktivisti koji su bacili pire krumpir na 110 milijuna dolara vrijednu sliku Claudea Moneta u muzeju Barberini u Potsdamu. Muzej je javio kako slika nije oštećena jer je zaštićena staklom, ali je oštećen zlatni okvir iz 19. stoljeća, prenosi NPR.

Zabrinutost zbog klimatsih promjena

Aktivisti koji su bacili pire krumpir pripadaju skupiti Letzte Generation, koja u fokus stavlja klimatske promjene koje bi život na zemji mogle učiniti nemogućim.

– Živimo u klimatskoj katastrofi, a vas brinu juha od rajčice i pire krumpir na slici. Znanost nam govori da 2050. godine nećemo moći prehraniti svoje obitelji…ova slika neće vrijediti ništa dok ćemo ratovati zbog hrane, rekli su aktivisti koji su se zalijepili za zid za vrijeme protesta.

Simbolični napadi

Napad u Njemačkoj dogodio se tjedan dana nakon sličnog napada u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Ondje su klimatski aktivisti bacili juhu od rajčice na poznatu sliku Vincenta van Gogha, Suncokreti. Napad je napravila grupa Just Stop Oil, koja se boriza prestanak korištenja fosilnih goriva.

I u ovom slučaju oštećen je samo okvir jer je slika zaštićena posebnim staklom. Oba su muzeja najavila strože mjere zaštite kako jedan od idućih napada ne bi izazvao nepopravljivu štetu. Aktivistička grupa Just Stop Oil poznata je po sličnim napadima, lijepljenju za zidove galerija i blokiranju ulica. No, njihov cilj nije oštetiti slike, već upozoriti građane na opasnost koja prijeti od klimatskih promjena. Aktivistica Phoebe Plummer rekla je kako ne bi bacili juhu na van Gogha da nisu bili u potpunosti sigurni da je slika zaštićena staklom.

– Putem ovih protesta nastojimo privući pažnju javnosti. Znamo da građanski otpor funkcionira. Povijest nam je to pokazala, poručila je Plummer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LOVE WATTS (@love.watts)

Primjeri iz povijesti

I dok su ovi slučajevi aktivizma privukli veliku pozornost javnosti, nije riječ o prvim takvim slučajevima. Sufražetkinja Mary Richardson je 1914. godine ušla u londonsku Nacionalnu galeriju i sjekiricom za meso sasjekla slavnu Rokeby Veneru. Djelo Diega Velasqueza prikazuje golu Veneru, a vandalizam je bio motiviran uhićenjem sufražetkinje Emmeline Pankhurst. Richardson je izabrala Veneru zbog toga što su u nju ‘po cijele dane buljili muškarci’.

Još jedna slavna slika, Picsassova antiratna Guernica je također bila na meti aktivista. Godine 1974. aktivist Tony Shafrazi je na nju velikim crvenim slovima ispisao: ‘Laži ubijaju sve’. Njegov je protest bio motiviran Nixonovim oprostom Williamu Calleyju, jedinom službeniku amerike vojske koji je osuđen za pokolj u My Laiju, vijetnamskom selu gdje je ubijeno između 200 i 500 ljudi.

Izdvojeni članak

Mladi sve više pate od ‘klimatske anksioznosti’: Najbolja pomoć je da svoje talente iskoriste u tom smjeru

Učinkovita akcija

Muzeji su se našli na meti aktivista i zbog njhovih vlasnika i donatora. PAIN je aktivistička skupina koja se bori protiv opijatske krize. Za sve veći broj ovisnosti o lijekovima smatraju odgovornom obitelj Sackler, koja je u vlasništvu gigantske farmaceutske komapanije Purdue Pharma.

Sackleri često doniraju novac sveučilišta, muzejima i drugim institucijama, a akivisti PAIN-a potiču ih da ne prihvaćaju donacije i uklone sve podsjetnike na obitelj Sackler sa svojih zgrada. Prosvjedovali su, između ostalog, i u Louvreu, koji je bio prva institucija koja je poslušala aktiviste i uklonila ime obitelji Sackler sa svojih zgrada. Isto su zatim učinili Met, Nacionalna galerija u Londonu te muzej Tate.

Kreativne metode prosvjeda

Aktivisti PAIN-a su prosvjedovali kreativnim metodama. U Metu su po podu razbacali bočice lijekova na kojima je pisalo ‘prepisali su vam ih Sackleri’. U muzeju Guggenheim u New Yorku bacali su papire koji ssu izgledali kao recepti za lijekove.

– Izravna akcija funkcionira. Borili smo se više od četiri godine kako bi ova obitelj napokon bila odgovorna. Uspjeli smo zahvaljujući fokusiranom, učinkovitom aktivizmu uz pomoć lokalnih grupa, poručili su aktivisti.