Pretraga

Most i HSS traže ostavku ministrice Divjak, HNS im poručuje da su samo ljubomorni

A- A+

Stranka Most nezavisnih lista je danas u Hrvatskom saboru održala konferenciju za medije na kojoj su govorili zastupnici Sonja Čikotić i Marko Sladoljev. Od Blaženke Divjak su zatražili da podnese ostavku na mjestu ministrice obrazovanja zbog brojnih propusta u provođenju reforme obrazovanja, a nedugo nakon njihovog zahtijeva se oglasila i Hrvatska narodna stranka. HNS je stao u obranu ministrice i Mostovim zastupnicima poručio da su samo ljubomorni.

Blaženka divjak u RTL Direktu|Screenshot: RTL televizija

Na današnjoj konferenciji za medije, u Hrvatskom saboru su govorili saborski zastupnici Mosta NL, Sonja Čikotić i Marko Sladoljev. Fokus konferencije je bilo trenutno stanje u obrazovanju, odnosno nesposobnost ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da provodi reformu obrazovanja prema najavljenom planu i programu.

Zbog nedovoljne pripreme i nekompetentnosti, učenici/e čiji roditelji koriste socijalnu pomoć već tri tjedna idu u školu bez obećanih udžbenika. Istaknuli su kako više od 8.182 korisnika socijalne pomoći nije primilo novac namijenjen sufinanciranju školskih udžbenika, a riječ je o 4,5 milijuna kuna, stoga su tražili ministricu Divjak da podnese ostavku.

PR im je bio važniji od obrazovanja

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak sinoć se u Direktu malo pogubila: Ni sama ne zna tko je kriv za fušarenje u Školi za život

– Rasplinuo se PR balončić od sapunice. Vlada se hvalila da je započela i provodi najvažniju reformu, a pala je na najosnovnijoj stvari – nabavi udžbenika za koje su predviđena i zakonom osigurana sredstva. Sve što su trebali jest provesti običnu administrativnu proceduru, da te obitelji za svoju djecu prime novac za sufinanciranje udžbenika. Neprimjerena je izjava ministrice u kojoj ‘priznaje grešku’ i svojata ministarstvo. Prvo HNS ministarstvo obrazovanja svojata preko jumbo plakata i iz središnjice najavljuje reformu obrazovanja, a sada to radi i ministrica. Ovaj slučaj pokazatelj je da za provedbu reforme nisu osigurani osnovni temeljni dokumenti, prateći dokumenti, te da sustav obrazovanja ne nudi jednake prilike svima, izjavila je Čikotić.

Čikotić je također upozorila i na to da je ministarstvo zakazalo i po pitanju provedbe i realizacije, pa tako sada čak 673 škole same moraju nabavljati informatičku opremu, a prema najnovijim informacijama, od 74 škole koje su trebale dobiti tablete na korištenje, tek 11 škola ih posjeduje, a samo četiri škole se njima koriste. U prijevodu, samo četiri škole zapravo rade prema eksperimentalnom programu.

Sladoljev je zaključio da ministarstvu izgleda nije previše stalo do samog obrazovanja kao ni do obrazovanja radnika, jer je prije tri mjeseca edukacijskim rehabilitatorima smanjena plaća, a cijelo ljeto nisu dobili odgovor od premijera kojega su prije tri mjeseca tražili da ih primi.

– Postavio sam pitanje na aktualnom satu i dobio vrlo nemušt odgovor da će se to riješiti, a kada i kako nije konkretizirano. No, zato očekujemo Twit Ivana Vrdoljaka kako je HNS i on osobno spasio hrvatsko obrazovanje, a možda napravi i jumbo plakate, rekao je Sladoljev.

Regirali i drugi saborski zastupnici

Saborski zastupnici Mosta NL nisu jedini koji smatraju da ministrica Divjak više ne zaslužuje svoju fotelju i ulogu.

Danas je u Hrvatskom saboru govorio i zastupnik Davor Vlaović iz HSS-a, te je također zatražio ministricu da podnese ostavku upravo zbog činjenice da više od osam tisuća djece nema udžbenike koji su im obećani i prije svega neophodni za školovanje.

Izdvojeni članak

Za sve je kriv tajfun u Kini: Od 74 ‘Škole za život’ tableti stigli u njih 11, a u svega četiri se i koriste

– Ministrica se ljuti na suradnike, traži njihovu odgovornost, ne ministrice za to se daje ostavka, HSS traži da podnesete ostavku zbog greške da 8 tisuća djece nema školske knjige, poručio je Vlaović te je dodao kako je činjenica da su djeca iz siromašnih obitelji ostala bez udžbenika ‘neoprostiva sramota i šlamperaj’.

Cijeloj se situaciji danas na Twitteru narugala još jedna saborska zastupnica i predsjednica Građansko-liberalnog saveza, Anka Mrak-Taritaš. Duhovitom opaskom je reagirala na izjavu ministrice Divjak kako je tajfun Mankut kriv za to što škole nisu opremljene tabletima.

 

HNS kaže da su u Mostu samo ljubomorni

Hrvatska narodna stranka se u vezi Mostova zahtjeva očitovala putem Facebook stranice fotografijom koja bi trebala biti provokacija za Most NL i tekstom u kojem govore Mostovih zastupnika nazivaju najtužnijim oblikom populizma, ‘jer jedno je o reformama pričati, a drugo ih provoditi’.

Za HNS-ovce je provedba Škole za život povijesni događaj, a Mostovi su zastupnici samo ljubomorni jer je upravo HNS doveo reformu u učionice. Objavu u potpunosti možete pročitati u nastavku.