Pretraga

Možete i vi postati papa! Evo kako!

A- A+

Predvodnik katoličke crkve abdicirao je te će se uskoro birati novi papa. Vjerojatno se mnogi pitaju, može li obični smrtnik zasjesti u papinsku stolicu te biti prvi čovjek religije kojoj pripada više od milijardu ljudi? Posljednji put kada je za papu izabran netko tko nije kardinal, dogodio se prije 600 godina.

Screenshot: YouTube

Izdvojeni članak

Papa Benedikt XVI. napušta Vatikan

Jesu li jedini uvjeti da postanete papa, biti katolik i biti muškarac. Odgovor je – Ne. Da biste zasjeli u papinsku stolicu proces je puno složeniji i u rukama je oko 200 kardinala, koliko ih ima katolička crkva. Posljednji put kada je netko postao papom, a da nije bio kardinal dogodio se prije 600 godina. Izbori za papu na konklavama obično traju nekoliko tjedana, a najduži je trajao čak tri godine.

Trenutno je u Vatikanu proces ‘predizborne kampanje’ kako bi smo to rekli za političke izbore. Uskoro će se pristupiti odabiru novog predvodnika više od milijardu katolika. Znate li da je obični vjernik zadnji put bio papa – nikada. Taj i još mnoštvo podataka saznajte u šaljivoj, ali i informativnoj video snimci.

Za prijevod je zaslužan Pastoral mladih zagrebačke nadbiskupije.