Pretraga

Papa Benedikt XVI. napušta Vatikan

A- A+

Glasnogovornik Vatikana obznanio je da se Papa Benedikt XVI. povlači s dužnosti 28. veljače, a kao glavni razlog navodi da mu nedostaje snage te da nije u mogućnosti obnašati svoju dužnot. Papa je nadodao da odlazi ‘za dobro Crkve’, prenosi Telegraph.

Papa Benedikt XVI. napušta svoju dužnost 28. veljače, objavila je talijanska agencja ANSA što je potvrdio i glasnogovornik Vatikana. Razlog zbog kojeg napušta Svetu Stolicu je njegovo fizičko stanje. Prema papinim riječima ‘snaga mu više nije adekvatna da nastavi obnašati svoju dužnost’, a nadodao je kako odlazi ‘za dobrobit Crkve’.

www.kliker.info

Joseph Alois Ratzinger izabran je za papu 19. travnja 2005. godine kada je imao 78 godina te je najstariji izabrani papa u zadnjh 275 godina. U posljednje vrijeme su bili vidljivi znakovi njegove oslabljenosti jer ima problema s čitanjem, a i kreće se pomoću štapa.

Ratzinger je postao kardinal 1977. godine, a 1981. godine papa Ivan Pavao II. postavio ga je za pročelnika Kongregacije za nauk vjere.

U povijesti su, uz papu Benedikta XVI., abdicirali još Celestin V. koji je donio odredbu po kojoj papa može abdicirati pa je to učinio davne 1294. godine, te Grgur VII. 1415. godine.

Copy link
Powered by Social Snap