Pretraga

Mreža mladih ogorčena saborskim listama: ‘Šestero mladih je dobilo više glasova od kolega koji će ići u Sabor’

A- A+

Mreža mladih Hrvatske komentirala je rezultate parlamentarnih izbora. Naveli su da su se na kandidacijskim listama nalazile 232 mlade osobe. No, nijedna nije ušla u Sabor iako je čak šestero mladih kandidata imalo više preferencijalnih glasova od stranačkih kolega koje čeka fotelja u parlamentu. Ipak, tek treba vidjeti tko će biti novi saborski zastupnici. Nakon što Državno izborno povjerenstvo objavi službene rezultate, parlament mora održati konstituirajuću sjednicu u narednih 20 dana.

hrvatski sabor

Screenshot: YouTube

Glasanje za parlamentarne izbore je završeno. Iako nije poznato tko je nova parlamentarna većina, poznato je koje su stranke ušle u ovaj saziv. Prema rezultatima, HDZ ima 61 mandat, SDP 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo! 10, IDS i NP Sjever svaki pod dva te koalicija Fokus-Republika po jedan mandat. Poznato je i tko je na listama ovih stranaka dobio najviše preferencijalnih glasova.

Izdvojeni članak

Mladi glasači najveće veselje rekordne izlaznosti na izbore: ‘Daju vjeru u demokratski proces u ovoj zemlji’

Za mlade preferencijalni glasovi ne znače i saborsku fotelju

U tom duhu, na društvenim mrežama se oglasila Mreža mladih Hrvatske (MMH). Kako su naveli, ovo su bili ‘još jedni izbori nakon kojih nema mladih u Saboru’. Kako su naveli, mladi su na listama bili izvan pozicija koje bi ih odvelo u Sabor. Konkretno, navode da su se na izborima kandidirale 232 mlade osobe.

– Istovremeno, šestero mladih je u pojedinačnim strankama/jedinicama dobilo više glasova od svojih stranačkih kolega koji će ići u Sabor. Tako na primjer u I. izbornoj jedinici dvoje mladih kandidata HDZ-a, Milić i Šimrak, imaju više preferencijalnih glasova od Darka Klasića, ali je Klasić na 5. poziciji s koje ulazi u Sabor. Još je veći nesrazmjer u SDP-u. U III. izbornoj jedinici gdje mladi Lukavečki ima više glasova od čak troje svojih kolega, koji su više rangirani na listi i koji će na taj način ući u Sabor. I zato pozivamo sve stranke, ali i sve političke pomlatke da uvedu kvote za mlade na vlastitim listama kako bi mladi mogli imati svoje predstavnike u Saboru kao i na drugim razinama vlasti, pozvali su iz MMH.

Tek moramo vidjeti tko ulazi u sabor: Ogroman odaziv mladih birača

Ipak valja naglasiti kako su neki kandidati koji ulaze u parlament prema preferencijalnim glasovima već rekli da ipak neće u Sabor. Tako je dogradonačelnica Zagreba, Danijela Dolenec, navela da će umjesto nje u parlament ući Jelena Miloš. Inače, Dolenec, ima 46 godina, a Miloš 37 godina. Sabor mora održati konstituirajuću sjednicu najkasnije 20 dana nakon što Državno izborno povjerenstvo proglasi i službene rezultate izbora. Tada ćemo tek ustvari moći vidjeti tko su saborski zastupnici u novom sazivu i kolike su njihove godine.

S druge strane, kao što smo ranije pisali, mladi su u skupinama koji najmanje izlaze na izbore. Ali, ovog puta, čini se da se to promijenilo. Izlaznost na izbore u srijedu je bila rekordna s brojkom od 62,30 posto. Iako nema konkretnih podataka koliko je među njima bilo mladih osoba, u Zagrebu su bile dugačke kolone mladih glasača u Varšavskoj. Došli su na biračko mjesto namijenjeno svima koji su u Zagrebu, izvan svojih matičnih izbornih jedinica.