Pretraga

Muke po zakasnini: Vratio knjigu fakultetskoj knjižnici nakon pola stoljeća

A- A+

Ako i dalje mislite da ste ‘najgori od sve dece’ koja posuđene knjige u knjižnicu ne vraća danima, godinama, satima, redajući tako zakasninu za zakasninom, bivši student, sada već čovjek u godinama razuvjerit će vas u suprotno. Nakon njega knjižnicom i mjesecima nevraćenim knjigama možete hodati visoko podignute glave.

Iz arhive srednja.hr/ foto: Ivan Božić

Povijest križarskih ratova naslov je sporne knjige koju je James Philips posudio još davne 1967. godine. Danas, nakon ‘samo’ pola stoljeća istu je odlučio vratiti uz prigodnu ceduljicu isprike. Kaže, da se nekako bila izgubila.

Knjiga je pronađena u kutiji sa stvarima iz mladosti

Na Sveučilište Dyton u Ohiu prije nekoliko dana stigla je pošiljka s nevraćenom Jamesovom knjigom i ceduljicom u kojoj se bivši student ispričava za ‘neodgovorno ponašanje’. 

– Molim vas, primite moju ispriku zbog dugog zadržavanja knjige ‘Povijest križarskih ratova’. Očito sam je posudio kad sam bio prva godina fakulteta i nekako se izgubila tijekom svih ovih godina, napisao je dužnik James Phillips iz Minnesote, koji kaže kako je knjiga pronađena u kutiji sa stvarima u obiteljskoj kući, prenosi University of Dayton 

Nakon što su zaprimili pošiljku, knjižničarka Katy Kelly iz sveučilišnog odjela za komunikaciju kontaktirala je Jamesa koji je kazao kako je sada mnogo mirniji jer je knjiga napokon tamo gdje joj je mjesto.

Knjižnica Sveučilišta Dyton nije imala evidentiranu ne vraćenu knjigu

Izdvojeni članak

Ljudske knjižnice: Nema knjiga, priče vam pričaju stvarni ljudi

Prije pedeset godina, kada je knjiga posuđena studenti su imali pravo posuditi knjigu na rok od dva tjedna, tako da je Jamesova polustoljetna zakasnina izračunata na 350 dolara. Iz Sveučilišta kažu kako su istu odlučili oprostiti jer bi rijetko tko vratio knjigu nakon toliko godina. 

– Bilo je zanimljivo vidjeti knjigu koja nema obilježja moderne tehnologije pomoću koje danas bilježimo knjige u knjižnici. Još uvijek je u njoj stara kartica, štampana davnih 50-ih godina. To što je učinio vrlo je obzirno. Ne bi svatko odlučio vratiti knjigu nakon toliko godina, kazala je knjižničarka Kelly te dodala kako nije postojala evidencija da knjiga nije vraćena. 

Knjigu koja će nakon obrade ponovno biti stavljena u posudbu James je kaže, posudio zbog satova povijesti, ali i zbog osobnog zanimanja za temu. Nakon nekog vremena odustao je od studiranja i otišao u Marince.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap