Pretraga

Ljudske knjižnice: Nema knjiga, priče vam pričaju stvarni ljudi

A- A+

Knjižnica u kojoj se ne plaća kazna ako kasnite s vraćanjem, a knjige nisu klasificirane pomoću decimalnog sustava klasifikacije. Knjižnica u kojoj knjige zapravo niti ne postoje. Sve priče ovih knjižnica sačuvane su u glavama pravih ljudskih bića.

Human library/foto:Flickr, Unversity of Essex

Prve ‘ljudske knjižnice’ ili ‘menneskebiblioteket’ organizirane su u Danskoj 2000. godine, u sklopu mladenačke organizacije ‘Stop the Violence’. Potaknuti brutalnim napadom nožem na svoga prijatelja Dany Abergel, Asma Mouna, Christoffer Erichsen i Ronni Abergel, odlučili su stvoriti organizaciju koja će se boriti protiv nasilja, te su zaključili kako je važno da se priča njihovog prijatelja čuje. Rezultat toga bila je Ljudska knjižnica otvorena osam sati dnevno, četiri dana, a posjetitelji su birali između pedeset naslova.

Pričama iz prve ruke nastoje se umanjiti predrasude i stereotipi čitatelja

Izdvojeni članak

Pregled popusta: Kazališne karte za svaki džep

Princip takve knjižnice je jednostavan: knjige sjede za stolom i na sebi nose svilenu lentu na kojoj je ispisano ‘knjiga Ljudske knjižnice’. Posjetitelji knjižnice mogu odabrati koju osobu žele poslušati, na temelju naslova kojeg su si ljudi-knjige sami dodijelili. Tu priliku na prvom takvom događaju ugrabilo je više od tisuću čitatelja, a organizatori, knjižničari i knjige ostali su zapanjeni odazivom! Neki od naslova koji su se tada mogli čitati bili su ‘Olimpijac’, ‘Agorafobičar biciklist’, ‘Debela žena’ i ‘Kršćanin koji se preispituje’.

Cilj prve takve knjižnice bio je umanjiti stereotipe u čitatelja i dati im priliku da poslušaju nekoga s kime inače ne bi imali prilike razgovarati.

Što potiče ljude-knjige da ispričaju svoje priče?

Izdvojeni članak

Anketa: Najviše učenika i studenata u kazalište odlazi isključivo u organiziranim izletima

Zasigurno nije lako svoju životnu priču podijeliti s potpunim strancima, pogotovo jer se nerijetko radi o vrlo osobnim stvarima.

– Oni su otvoreni prema tome što jesu i spremni su podijeliti svoja iskustva. Radi se o hrabrim ljudima koji čvrsto stoje uz svoja uvjerenja i spremni su raspravljati o vlastitim vrijednostima. Knjige su obično naslovljene tako da predstavljaju stigmatiziranu ili stereotipiziranu grupu ljudi u zajednici. Može se raditi o religijskoj ili seksualnoj manjini ili drugim članovima zajednice izloženima stereotipu i predrasudi, objašnjavaju iz The Human Library organizacije.

Danas, Ljudska knjižnica sadrži naslove poput: ‘Alkoholičar’, ‘Vojnik s PTSP-om’, ‘Beskućnik’, ‘Mlada samohrana majka’, ‘Zlostavljan’, ‘Bipolarna’, ‘Izbjeglica’.

Knjiga može postati svatko s dobrom pričom

Ako želite postati jedna od knjiga ove bogate knjižnice, možete se prijaviti za to, ali selekcijski proces knjižničara ima vrlo stroge kriterije. Njihov je cilj imati knjige koje predstavljaju sve dijelove društva, od HIV-pozitivne osobe do Poljskog imigranta ili transrodne i hendikepirane osobe.

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka organizira jedan ovakav događaj u kojemu će priče pričati žene koje na svakodnevnoj bazi doživljavaju diskriminaciju na nekoliko osnova. Priče koje ‘pišu’ žene govore o tome kako je biti pripadnica vjerske ili nacionalne manjine, transrodna osoba, žena s invaliditetom, kako je preživjeti rak ili živjeti s psihičkom bolesti, a ‘knjige’ će odgovarati i na pitanja čitatelja. Prvi događaj održat će se danas, 3. ožujka od 16-19 sati, a iduća prilika za čitanje živih knjiga bit će 8. ožujka od 16-19.30 sati u Narodnoj čitaonici na riječkom Korzu.

Ljudske knjižnice događaji su koji se odvijaju u pedesetak zemalja na čak pet kontinenata. Svatko tko bi se htio potruditi oko organizacije takvog događaja i zainteresiran je, za to se može prijaviti na stranicama The Human Library organizacije.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Some of the great titles available at the Human Library Organization.

Posted by Human Library Organization on Monday, February 1, 2016