Pretraga

Dobra vijest za zaboravne: Čak tri dana moći ćete vratiti knjige u NSK bez plaćanja zakasnine

A- A+

Povodom Dana knjižnice i Dana otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, moguće je vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine. Uz to, svi mogu sudjelovati i u obilasku NSK-a te vidjeti prvu hrvatsku tiskanu knjigu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Foto: srednja.hr

Dobra vijest stiže za one koji tu i tamo zaborave vratiti knjigu, a ne žele platiti zakasninu. Povodom Dana knjižnice i Dana otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, svi mogu vratiti svoje knjige bez plaćanja zakasnine 20., 21. i 22. veljače.

NSK će se moći obići

Inače, Dan knjižnice održava se baš 22. veljače, odnosno na datum kada je prije 540 godina svjetlo dana ugledala prva hrvatska tiskana knjiga – Misal po zakonu rimskog dvora. Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata, 20. i 21. veljače, posjetiteljima će biti omogućen obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom u 10, 12 i 14 sati uz prethodnu najavu na e-adresu [email protected].

Svi posjetitelji moći će posjetiti posebne zbirke u kojima se čuva najvrjednije blago hrvatske kulture i baštine. Na primjer, u Zbirci rukopisa i starih knjiga mogu se vidjeti putopisne knjige iz 17. i 18. stoljeća s bakroreznim grafikama iz 16. stoljeća, kao i već spomenuta prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskog dvora, što će se svakako svidjeti ljubiteljima povijesti.

Nadalje, tu je i Zbirka muzikalija i audiomaterijala gdje će se moći pogledati rukopisi poznatih hrvatskih skladatelja, među kojima je i partitura prve hrvatske opere Ljubav i zloba, jedinstvena izdanja iz fonda notnih tiskova te izbor iz najstarijeg fonda zvučne građe – gramofonskih ploča na 78 okretaja. Uz razgledavanje, posjetitelji će moći i slušati glazbu.

Izdvojeni članak

U NSK vraćena vrijedna knjiga koja je ukradena u jednoj od većih pljački stoljeća

Održat će se i prigodna radionica

Moći će se vidjeti i Zbirka zemljovida i atlasa 20. i 21. stoljeća, gdje građani mogu istražiti planove Zagreba nastale od sredine 19. do sredine 20. stoljeća, a u Grafičkoj zbirci jednu od najvrjednijih i najcjelovitijih zbiraka crteža na svijetu austrijskoga dvorskog baroknog arhitekta Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, autora brojnih bečkih građevina.

Djelatnici Odjela zaštite i pohrane uvest će posjetitelje u svijet restauracije i konzervacije i pokazati im kako štite i restauriraju knjige te drugu vrijednu građu. Predstavit će materijale kojima se pritom koriste kako bi sačuvali kulturnu baštinu za buduće naraštaje. Svim zainteresiranim priredili su i atraktivnu radionicu ručnoga otiskivanja grafike na papiru U svijetu grafike. Radionice će se odvijati nakon stručnoga obilaska Knjižnice u terminima u 11, 13 i 15 sati.

Uz sve to, na Dan Knjižnice 22. veljače u podne, bit će predstavljena postignuća knjižnice u prethodnoj godini i planovi za budućnost. Dodijelit će se i Nagrada te priznanje NSK.