Pretraga

MZO se ni s ovime nije pohvalio: Policijska škola već treću godinu provodi modularnu nastavu

S početkom ove nastavne godine doznali smo kako je uz eksperimentalni program cjelodnevne škole krenuo i eksperimentalni program modularne nastave i to u devet strukovnih škola. No, ispostavilo se da tih škola nije devet, već 10 i da je ta ‘dodatna’ škola u modularnoj nastavi već treću godinu. U pitanju je Policijska škola Josip Jović u Zagrebu koja upisuje učenike u 3. razred srednje škole te se program obrazovanja provodi kroz 3. i 4. razred. Iz škole su nam potvrdili da je kod njih modularna krenula već 2021., ali podatke o tome jesu li i koliko nastavnici i učenici zadovoljni – nemaju.

rame policajca na kojemu je grb policije

Foto: MUP | Screenshot YouTube

U odnosu na ostale srednje škole, Policijska škola Josip Jović u Zagrebu razlikuje se u mnogočemu. Od toga da im je osnivač Ministarstvo unutarnjih poslova i ustrojstvena je jedinica Ravnateljstva policije, a specifična je i u odnosu na to da učenike upisuje samo u 3. razred srednje škole te se program obrazovanja provodi kroz 3. i 4. razred. Osim što se po ovim stvarima razlikuje od ostalih srednjih škola u Hrvatskoj, još je jedna stvar drugačija – u Policijskoj školi se treću godinu nastava provodi modularna nastava.

– Program se provodi od 2021. godine te se nastava, od samog početka, izvodi kroz modularni oblik. Početak rada škole i izrada potrebnih dokumenata za modularni oblik nastave poklapali su se u tom smislu s radom Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te je škola radila na izradi modularnog oblika nastave u uskoj suradnji s navedenom agencijom, rekli su nam iz MUP-a.

Srednja policijska škola ponovno se uvela 2021. i tada su krenuli s modularnom nastavom

Podsjetimo, srednja policijska škola u ovom obliku je postojala sve do 2000. godine kada je ukinuta i policajci su se od tada obrazovali kroz jednogodišnji program u sustavu obrazovanja odraslih. Takav način je ukinut i ponovno je pokrenuta srednja policijska škola s nastavnom godinom 2021./2022. Upravo je tada, kako su nam rekli iz MUP-a, nastava srednje policijske škole odmah krenula u modularnom obliku.

No, kako smo tada pisali, u natječaju za upis u Policijsku školu nigdje se nije navodilo kako će se nastava izvoditi po modularnom obliku. S obzirom na to da Policijska škola već treću godinu ima modularnu nastavu, za koju u svom odgovoru nisu govorili da je eksperimentalni program, upitali smo ih postoje li onda neki rezultati analize zadovoljstva nastavnika i učenika takvim načinom nastave.

– Za sada još nije provedena službena ocjena modularne nastave među nastavnicima i učenicima, stoga nismo u mogućnosti odgovoriti na pitanje o njihovom zadovoljstvu tim načinom rada. Ipak, prednosti modularne nastave za strukovne škole su brojne, posebno jer se, primjerice, izbjegava da učenici uče iste sadržaje u više različitih predmeta. Kao jedan od izazova može se izdvojiti izrada rasporeda, s obzirom na nužnost da se po izvedbi jednog modula započinje s izvedbom sljedećeg te se nastavni sadržaji moraju nadograđivati i nadopunjavati, poručili su iz MUP-a.

Izdvojeni članak
u pozadini učenici s kuharskim kapicama koji kuhaju na natjecanju i izdvojena tablica s popisom škola

U ovih devet strukovnih škola od ove je jeseni eksperimentalno krenula reforma: MZO se time uopće ne hvali

Modularna nastava u svim strukovnim školama trebala bi zaživjeti s nastavnom godinom 2024./2025.

Naveli su kako Policijska škola Josip Jović nastavlja s modularnom nastavom već u budućnosti. Podsjetimo, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 2018. godine radi na izradi 120 novih kurikuluma za strukovne škole te na uvođenju modularne nastave, a 2022. godine je prvi put bio predstavljen model takvog izvođenja nastave u strukovnim školama. Jedna od ključnih novosti u modularnom tipu nastave je to što bi učenici birali zanimanje tek nakon prve ili druge godine srednje škole, što se u smislu Policijske škole zapravo i radi – učenici moraju imati završeno najmanje dva razreda srednje škole kako bi upisali treću godinu u Policijskoj školi.

S eksperimentalnim programom modularne nastave krenulo je i devet strukovnih škola, koje su zapravo i Regionalni centri kompetentnosti, i to s početkom ove nastavne godine kada je krenuo i eksperimentalni program cjelodnevne škole. Modularna nastava planira se u potpunosti implementirati u sve strukovne škole u Hrvatskoj s početkom nastavne godine 2024./2025. do kada će (valjda) doći rezultati iz devet strukovnih škola koje će do tada imati jednu godinu eksperimenta iza sebe, kao i iz Policijske škole Josip Jović koja će imati pune tri godine iskustva s modularnom nastavom.