Pretraga

Nagradu grada Zagreba dobili i znanstvenici, nastavnici, profesori te više od 20 škola

A- A+

Povodom obilježavanja Dana grada Zagreba 31. svibnja dodijeljena je Nagrada za Zagrepčanku godine i Nagrada grada Zagreba. I dok je Nagradu za Zagrepčanku godine dobila Mirela Čavajda, a nekoliko pojedinaca, udruga, ustanova i udruženja dobilo je Nagradu grada Zagreba, a među njima su profesori, nastavnici te osnovne i srednje škole.

Foto: Grad Zagreb | Svečana dodjela nagrada povodom Dana grada Zagreba

Čak 23 osnovnih i srednjih škola, jedan učenički dom i pučko otvoreno učilište te šestero nastavnika i profesora dobilo je Nagradu grada Zagreba povodom obilježavanja Dana grada Zagreba 31. svibnja.

Nagrada je to koja se dodjeljuje građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Gradu Zagrebu.

Nagradu dobili nastavnici, profesori i znanstvenici

Tako su profesori Ivana Dobrotić, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te ujedno i članice inicijative ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’ jedne od profesora koji su dobili Nagradu grada Zagreba.

Uz njih nagradu je dobila i Olja Savičević Ivančević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te književnica kao i Zdenko Kobešćak, profesor tjelesnog odgoja i nogometni trener. Nagrada je otišla u ruke i Saši Ceci, fizičaru i višem znanstvenom suradniku na Institutu Ruđer Bošković. Znanstvenik Matko Meštrović koji je ujedno i povjesničar umjetnosti te doktor humanističkih znanosti također je dobitnik te nagrade.

Nagrade je uručio gradonačelnik Tomislav Tomašević

Nagradu grada Zagreba dobilo je 17 osnovnih škola, a to su: OŠ Frana Krste Frankopana, OŠ Petra Preradovića, OŠ Jordanovac, OŠ Žuti brijeg, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, OŠ Josipa Jurja Strossmayera, OŠ Matka Laginje, OŠ Jabukovac, OŠ Pantovčak, OŠ Tina Ujevića, OŠ Izidora Kršnjavoga, OŠ Ivana Cankara, OŠ kralja Tomislava, OŠ Julija Klovića, OŠ Iver, OŠ Kajzerica i OŠ Vugrovec – Kašina.

Od srednjih škola koje su dobile nagradu našlo se nekoliko gimnazija i nekoliko strukovnih škola: I. gimnazija, IV. gimnazija, XV. gimnazija, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Industrijska strojarska škola i Škola za cestovni promet. Nagradu grada Zagreba dobio je i Učenički dom Novi Zagreb kao i Pučko otvoreno učilište. Sve ostale dobitnike ove nagrade možete pronaći na ovoj poveznici.

Nagrada za Zagrepčanku godine pripala je Mireli Čavajdi koja je postala je simbol borbe za ženska prava nakon što je javno progovorila o pobačaju koji je u Hrvatskoj legalan u teoriji, ali ne i u praksi. Nagrade su dobitnicima uručili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović.