Pretraga

Najava prosvjeda u Splitu, Zagrebu i Puli

A- A+

Facebook je postao središnje mjesto ovogodišnjeg prosvjeda maturanata zbog državne mature. Nakon jučerašnje objave o prosvjedu maturanata u Splitu, prosvjed se putem društvene mreže širi dalje. Čini se kako će zagrebački i pulski maturanti također u prosvjede zbog promjena razina državne mature.

Prisjetimo se, originalni razlog prosvjeda u Splitu su nenadane i često kasno objavljene promjene razina obaveznih predmeta na falultetima. Maturanti će na ulice jer fakulteti, kako oni tvrde, vrlo neodgovorno mijenjaju razinu traženih obaveznih predmeta. Problem je i činjenica da se većina učenika srednjih škola pripremalo za određenu razinu znanja koju su fakulteti u početku tražili, no neke promjene u zadnji tren dovele su njihovu pripremu za maturu u pitanje. Učenici sada strahuju kako nisu i neće imati dovoljno vremena za pripremu dodatnog gradiva za maturu.

Osim Splita, prosvjedi su za sad u početnoj fazi organiziranja u Zagrebu i Puli. Još nije poznato hoće li maturanti, unatoč najavama, donijeti zajednički proglas o prosvjedu, no za sad je dogovoreno da će se svi prosvjedi održati istoga dana, 16. prosinca.

Zanimljiva je i situacija u kojoj javnosti još nije poznat novi ministar obrazovanja. Oko imena tog ministra najmanje se nagađa u medijima, ali zasigurno ga čeka vruća fotelja.