Pretraga

Novi val prosvjeda zbog državne mature?

A- A+

Kako je već postao običaj, čini se da će i ove godine maturanti, ali i svi polagači državne mature, izaći na ulice. Ovoga puta glavni problem oko mature su razine obaveznih predmeta (matematika, hrvatski i strani jezik) koje fakulteti sami određuju za svoje upisnike. Upravo česte promjene razina na fakultetima, o kojima učenici nisu na vrijeme obavješteni, jer se odvijaju u zadnji tren, potakle su učenike da putem facebooka pokrenu mirni prosvjed 16.12. ispred poglavarstva općine u Splitu.

Prosvjed ovoga puta nije organiziran s ciljem rušenja državne mature, već zbog načina na koji fakulteti mijenjaju razine obaveznih premeta i to u zadnji tren. Mnogi učenici srednjih škola uz svoje srednjoškolsko obrazovanje imali su i dodatnu nastavu, kako bi nadoknadili gradivo koje nije uvršteno u plan i program njihovih škola, a navedeno je kao obavezno za maturu. Najviše takvih problema imali su učenici srednjih strukovnih škola, budući da se matura sastavlja po gimnazijskom programu. Upravo su oni najviše ogorčeni zbog činjenice da su neki fakulteti mjesec dana prije početka prijava promijenili tražene razine.

Zbog promjena u zadnji tren, dugotrajne pripreme mnogih učenika padaju u vodu, a neki čak i odustaju od daljnjeg školovanja, budući da su fakulteti koji su donedavno tražili osnovne razine, sada ipak mijenjaju potrebne razine. Učenici su u strahu jer ni sami nisu sigurni hoće li stići nadoknaditi popušteno gradivo i upisati studij koji su planirali, unatoč promijeni traženih razina. Daljnji razvoj događaja još se očekuje.

link na facebook event