Pretraga

Splićani će prosvjedovati zbog ubojstva 22-godišnjeg mladića: ‘Danas Luka, sutra JA!’

A- A+

Prošlog je vikenda Split svjedočio stravičnom ubojstvu 22-godišnjeg Luke Bančića. Nožem ga je na ulici ubio 31-godišnji Ante Rušić zadavši mu ubodnu ranu u predjelu desne strane prsa zbog čega je mladić preminuo. Ubojici je određen jednomjesečni istražni zatvor, a Splićani će ove srijede održati mirni prosvjed ispred Županijskog suda u Splitu pod nazivom ‘Danas Luka, sutra JA!’.

slika mladog luke koji je ubijen i pakat za prosvjed zbog njegovog ubojstva

Foto: Facebook

Luka Bančić imao je samo 22 godine kada ga je proteklog vikenda u Splitu na ulici nakon verbalnog sukoba ubio 31-godišnji Ante Rušić. Kako je priopćila PU splitsko-dalmatinska, jedan sat iza ponoći s petka na subotu u ulici Mažuranićevo šetalište, 22-godišnjak je napadnut od strane muškarca koji mu je zadao ubodnu ranu u predjelu prsišta. Ozlijeđeni 22-godišnjak je potom vozilom hitne medicinske pomoći prevezen u bolnicu gdje je od posljedica zadobivenih ozljeda preminuo.

‘Pitamo se tko je sljedeći od nas’

Nakon što je policija uhitila ubojicu, tijekom ispitivanja se branio šutnjom. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor, a za sada ga se tereti za obično ubojstvo za što bi mogao dobiti od pet do 20 godina zatvorske kazne. Upravo će zbog ovog stravičnog ubojstva Splićani u srijedu 28. veljače izaći na ulice, odnosno održat će mirni prosvjed ispred Županijskog suda pod nazivom ‘Danas Luka, sutra JA!‘.

– Ponukani ubojstvom mladog Luke, nekolicina nas odlučila je održati mirni prosvjed koji će se održati u srijedu, 28. veljače u 16:00 sati. Simboličnim nazivom želimo na jedan miran način poručiti da smo krajnje zabrinuti, i pitamo se tko je sljedeći od nas, izjavila je Anka Đikić, edukatorica i njegovateljica iz Udruge ‘Anđeli’ te jedna od organizatorica prosvjeda za portal dalmacijadanas.hr.

Oglasili su se i Lukini roditelji

Kako i zašto je uopće došlo prvo do verbalnog, a onda i fizičkog sukoba, još nije poznato te je kriminalističko istraživanje u tijeku. Kako doznaje 24sata.hr, ubojica je još otprije bio poznat policiji te je imao podeblji dosje. Nakon Lukine tragične smrti oglasili su se i njegovi roditelji kojima je Luka bio sin jedinac.

– Jednog lijepog dana Katija i Toni su spojili srca i silno se zavoljeli, od tog zajedničkog srca stvorili su srce koje je veliko kao kuća, ma šta kuća, veliko kao svemir, i svemir je malen za to srce. To je srce u kojem je bilo mjesta za sve. Toliko koliko smo ga svi voljeli, to srce je toliko i voljelo nas. To srce je kucalo u predivnom tijelu našeg predivnog djeteta. Luka mu je bilo ime, kao sigurna luka za sve, kao luka mira, ljubavi, mirisa, molitve… Što je bitno i najbitnije kao luka jednostavnosti, luka u kojoj si mogao biti samo privezan konopima za obalu i ništa, ništa zboriti ni riječi izustiti, njegov osmijeh je sve rekao. Veliko njegovo srce će zauvijek biti tu među nama. Kako je Oliver pjevao: Trag u beskraju, to je taj trag, neizbrisivi trag koji je ostavio za sobom. Hvala vam svima od srca za sve lijepe riječi, misli, podrške, molitve, suze, zagrljaje, pomoći, napisao je Lukin otac Toni Bančić na Facebooku.