Pretraga

Najbolji mladi frizer u Hrvatskoj otkrio što je bitno da biste bili uspješni u ovom poslu

A- A+

Josip Križnjak je prošli vikend u prostorijama Hrvatske obrtničke komore na Državnom prvenstvu, među 60 frizera i kozmetičara iz Lijepe naše, bio nabolji junior. Naime on je u kategorijama vjenčane frizure te u kombinaciji modne frizure i šišanja odnio pobjedu što ga je smjestilo na prvo mjesto u ukupnom plasmanu. Obzirom da mu je mama frizerka, ne treba puno naglašavati otkud mu ideja za bavljenje ovim poslom, a o tome kako je izgledalo njegovo naukovanje, s kakvim sve idejama klijenti dolaze u salon i još mnoštvo detalja otkrio nam je sam.  

Već četiri godine Josip Križnjak sudjeluje na raznim frizerskim natjecanjima te je do sada skupio veliki broj priznanja. Posljednje je ovaj 22-godišnjak ‘pokupio’ prošli vikend u Hrvatskoj obrtničkoj komori, gdje je na Državnom prvenstvu za frizere i kozmetičare ostvario najbolji plasman u juniorskoj konkurenciji

Izdvojeni članak

Ovo su najbolji frizeri i kozmetičari u Hrvatskoj

Svaki sam slobodan trenutak provodio u salonu

Josip se obrazovao za frizera u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin te je zadovoljan količinom prakse koju su imali u nastavi. No i obiteljski razlozi su svakako utjecali da već u dobi od 22 godina ima dosta iskustva.

– Omjer teorije i prakse u školi je bio odličan. Međutim, ako želiš postati dobar frizer, moraš si sam odrediti omjer. Recimo ja sam svaki svoj slobodan trenutak provodio u salonu. I kad mi nije bilo obavezno da budem u salonu, ja sam tamo odlazio, za što moram zahvaliti svoj mami Snježani, koja je isto frizerka i koja mi je govorila da se moram truditi ako želim postati dobar frizer i da je više prakse svakako bolje za mene, objašnjava nam Josip.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Ovo je sedam trenutno najpopularnijih muških frizura

Odgojile su me frizerke pa nije ni čudno što se time i sam bavim

S kim si takav si vole reći u narodu, a upravo je okruženje Josipa usmjerilo na buduće zanimanje.

– Odmalena sam bio dosta vremena u salonu pošto je jedan držala moja mama pa se volim našaliti da su me ‘odgojile frizerke’, upravo zbog provedenog vremena s njom i curama, govori 22-godišnjak.

Ipak uz majku, Josip se rado prisjetio još dvije frizerke koje su utjecale na njega.

– Moram spomenuti i svoju bivšu šeficu Jelenu Horvat koja mi je bila velika potpora u mojih tri godine naukovanja. Isto tako zahvalnost dugujem svojoj trenerici Štefaniji Lazar, koja je svoje znanje prenijela na mene, pun je pohvala za svoje majstorice Josip.

Izdvojeni članak

Foto: Samouka studentica sa Save stvara sjajne frizure za desetak minuta

Mi frizeri znamo jako puno o našim klijentima, ali to ne širimo dalje

Već smo spomenuli da se Josip već četiri godine natječe na različitim domaćim i međunarodnim frizerskim natjecanjima te je do sada skupio dosta priznanja. Zbog uspjeha na Državnom prvenstvu, ima priliku ići na Svjetsko u Seoul.

– Natjecao sam se na europskim i svjetskim prvenstvima, u Moskvi, Milanu i Frankfurtu te sam uvjek bio plasiran u Top 10. Uz to sam se natjecao i na regionalnim natjecanjima u Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci, kao i Crnoj Gori.
I tamo sam ostvarivao dobre plasmane. U Seoul također namjeravam ići i potruditi se maksimalno. Ipak to je veliko natjecanje na kojem sudjeluje preko 1.000 frizera iz 60 zemalja svijeta, tako da i samo pojavljivanje tamo smatram uspjehom, naglašava Josip.

Na pitanje koji mu je dio frizerskog posla osobito drag odgovara.

– Najdraži dio frizerskog posla su mi svečane frizure, za vjenčana i večernje izlaske. U tome se želim jednog dana usavršiti i specijalizirati, jasan je.

Ipak ni vješte Josipove ruke, ne mogu baš sve afinitete zadovoljiti.

– Klijenti u salonu znaju imati neizvedive želje. Recimo neke u jednom danu žele od crnke postati plavuša. Ili kad dođu sa slikom neke poznate osobe i žele biti baš kao ona, što je u nekim slučajevima apsolutno neizvedivo.

U tijeku nekada i višesatnih tretmana, ljudi se često vole ‘ispovijediti’ frizerima. No ovaj Varaždinac naglašava da sve što se kaže u salonu, ostaje u salonu.

– Mi frizeri smo veliki čuvari tajni. O dosta naših klijenata znamo puno pojedinosti, jer nam se otvaraju, ali uvijek sve ostane između klijenta i fizera, govori Josip.

Na kraju je 22-godišnjak imao poruku za sve one koji se žele baviti istim obrtom kao on.

– Ako netko želi postati frizer, mora imat to u sebi. Kombinacija talenta, ljubavi prema kosi, stalnog usavršavanja i učenja novih stvari je dobitna. Uz takav pristup ništa nije nemoguće, zaključuje Josip Križnjak.