Pretraga

Najbolji učenici ‘pauzirali’ su praznike: Devetero njih osvojilo medalje na velikim olimpijadama

A- A+

Iako su praznici još uvijek u tijeku, nekolicina naših najboljih učenika proteklog tjedna nije odmarala. Sudjelovali su na dvije velike olimpijade, a devetero njih osvojilo je medalje. S 5. europske juniorske informatičke olimpijade u Hrvatsku stižu četiri medalje, a na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, čiji je domaćin bila Hrvatska, naši su učenici osvojili pet medalja u pojedinačnom dijelu natjecanja.

Foto: Hrvatsko matematičko društvo/Hrvatski savez informatičara

U Zagrebu je jučer završena 15. po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada. Hrvatsku je na tom natjecanju predstavljalo šestero učenika – Namik Agić, Janko Bušelić, Petar Sruk i Patrick Pavić iz XV. gimnazije Zagreb, Stella Čolo iz Gimnazije Frana Petrića iz Zadra i Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin, a voditelji su bili Ilko Brnetić i Ivan Novak.

Matematičari osvojili pet medalja na pojedinačnom dijelu…

Ukupno su naši natjecatelji osvojili čak pet medalja – srebrne na pojedinačnom natjecanju ostvarili su Pavić i Čolo, a brončane Agić, Bušelić i Tukač.

Inače, na ovom natjecanju  sudjeluje deset srednjoeuropskih država: Austrija, Češka, Hrvatska, Litva, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska. Ove je godine pozvana i ekipa susjedne Bosne i Hercegovine koja je na natjecanju sudjelovala online kao i predstavnici Njemačke i Litve.

– Preostalih osam država okupilo se na natjecanju u Zagrebu tako da je ovo natjecanje jedno od rijetkih međunarodnih natjecanja znanja koje se u ove zadnje dvije godine održalo uživo omogućivši tako mladim matematičarima iz srednje Europe da se okupe na jednom mjestu, priopćili su iz Hrvatskog matematičkog društva koje je organizator ovogodišnjeg natjecanja, a samo natjecanje održalo se na FER-u.

Na pojedinačnom natjecanju, piše u priopćenju, apsolutni pobjednik je bio Kosma Kasprzak iz Poljske koji je jedini od 66 natjecatelja potpuno točno riješio sva četiri zadatka. Na ekipnom natjecanju između 11 nacionalnih ekipa pobijedila je ekipa s Poljske s maksimalno mogućih 64 boda.

– U poretku od drugog do šestog mjesta borba je bila vrlo izjednačena, jer je razlika bodova od drugoplasirane do šestoplasirane ekipe bila tek dva boda; no, srebrna je ekipa Mađarske, a brončana ekipa Hrvatske s posve jednakim brojem bodova kao i Mađari (prema pravilima, srebrni su Mađari zbog distribucije bodova po zadatcima). Time su naši učenici na ekipnom natjecanju dobili brončane medalje; valja napomenuti da je svatko od članova ostvario značajan doprinos u tom rezultatu, piše u priopćenju Hrvatskog matematičkog društva.

Ukupno je na ovom natjecanju dodijeljeno šest zlatnih, 11 srebrnih i 18 brončanih medalja.

– Žiri s predsjednikom Matijom Bašićem je odradio veliki dio posla u pripremi i odabiru zadataka, a jednako tako i ocjenjivači tih zadataka, njih ukupno 14. Samo natjecanje se sastoji od pojedinačnog i ekipnog dijela. Na pojedinačnom dijelu, natjecatelji rješavaju četiri vrlo zahtjevna zadatka, po jedan iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva u vremenu od pet sati, dok na ekipnom nacionalne ekipe koje se sastoje od šest članova, u vremenu od pet sati, zajedno rješavaju osam zadataka, po dva iz svakog navedenog područja, pojasnili su organizatori natjecanja.

Izdvojeni članak
mirna bosak

Još studira, a već ima 25 svjetskih medalja i dva svjetska rekorda u kuglanju: Upoznajte Mirnu

… matematičari ‘pobrali’ četiri

Osim mladih matematičara, briljantan uspjeh ostvarili su i informatičari na 5. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi koja se održala online, a domaćin je bila Rumunjska.

– Naša juniorska informatička reprezentacija ove je godine polučila solidan uspjeh i u konkurenciji 107 natjecatelja iz 30 zemalja osvojila četiri brončane medalje, priopćili su iz Hrvatskog saveza informatičara koje je organizator ovog nastupa dok je natjecatelje ugostila XV. gimnazija u Zagrebu.

Dobitnici medalja su Karlo Brčić, učenik 7. razreda OŠ Kajzerica Zagreb, Luka Duplančić, učenik 8. razreda OŠ D. Domjanića Zagreb, Borna Čizmarević, učenik 8. razred, OŠ ‘Fran Franković’ Rijeka te Fran Škarica, također osmaš iz OŠ A.G. Matoša Zagreb.

– Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da svi učenici svoj uspjeh sigurno duguju i mentorima iz strukovnih udruga čiji su članovi (Udruga informatičara Božo Težak Zagreb i Dom mladih Rijeka). Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika i dva voditelja, poručili su iz Hrvatskog saveza informatičara.

Odgovorni voditelj reprezentacije bio je ravnatelj MIOC-a Nikola Dmitrović, stručni voditelj Dominik Fistrić, a u organizaciji ovog nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević, Gabrijel Jambrošić i Vito Anić. Odgovorni organizator ovog nastupa, a ujedno i član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade, bio je Krešimir Malnar.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap