Pretraga

Učenici u novoj ‘berbi’ medalja: Na olimpijadi iz kemije svih četvero naših predstavnika osvojilo medalje

A- A+

I dalje ne prestaju pristizati izvrsne vijesti s međunarodnih natjecanja na kojima sudjeluju i učenici iz Hrvatske. Posljednje održano je 55. Međunarodna kemijska olimpijada (IChO), a odvijala se ove godine u Zürichu u Švicarskoj. Naša reprezentacija bila je sastavljena od četvero učenika i učenica, a svi su osvojili brončane medalje.

Naši redstavnici na IChO 2023. | foto: Hrvatsko kemijsko društvo

Viktor Delač i Tom Kovačić iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu, Ema Novak iz Gimnazije J. Slavenskog Čakovec i Kim Radešić iz Gimnazije Pula – učenici su to koji su predstavljali Hrvatsku na posljednjoj Međunarodnoj olimpijadi iz kemije. Svih četvero ostvarilo je lijepe rezultate osvojivši brončane medalje.

Inače, Međunarodna kemijska olimpijada (IChO) godišnje je natjecanje za najtalentiranije učenike kemije u svijetu na srednjoškolskoj razini. Ove godine sudjelovalo je preko 80 zemalja. Države diljem svijeta šalju tim od četiri učenika koji se testiraju na svom znanju i vještinama iz kemije na petosatnom laboratorijskom praktičnom ispitu i petosatnom pismenom teoretskom ispitu koji se održavaju odvojenim danima, a praktični ispit obično je prije teorijskog ispita. Pripreme su održali profesori Branimir Bertoša i Branka Zorc, s Kemijskog odsjeka PMF-a.

Izdvojeni članak
Lara Semeš, Maša Dobrić, Lana Škarica i Iva Tadić

Naklon do poda: U jakoj konkurenciji naše učenice osvojile pet medalja na informatičkoj olimpijadi za djevojke

Pravila ovog natjecanja navode da zlatnu medalju dobiva prvih 12 posto natjecatelja, sljedećih 22 posto dobiva srebrnu, a sljedećih 32 posto bronce. Preostalih 10 posto natjecatelja dobiva pohvalu.

Kako bismo dodatno istaknuli naše najuspješnije učenike na natjecanjima u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija portal srednja.hr pokrenuo je projekt Alumni. Kroz njega mapiramo najbolje učenike i nastavnike u Hrvatskoj, a bazu podataka redovno osvježavamo novim podacima. Odnedavno u našoj tražilici možete pretraživati i ovogodišnje dobitnike Oskara znanja.