Pretraga

Kakav uspjeh! Zagrebački učenici na velikoj olimpijadi osvojili čak osam medalja, ovo su njihova imena

A- A+

I ove godine zagrebački srednjoškolci sudjelovali su na Međunarodnoj olimpijadi metropola. Riječ je o natjecanju čiji je domaćin Moskva, a na natjecanju sudjeluju učenici između 14 i 18 godina koji žive u najvećim gradovima. Svaki grad može predstavljati osmero učenika, a izvrsna je vijest da su svi naši predstavnici osvojili medalje, s tim da su dvojica naših učenika postigla rezultat kakav nije viđen od prvog izdanja ovog natjecanja!

Tim Zagreb činili su učenici iz XV. gimnazije i Prirodoslovne škole V. Preloga| foto: srednja.hr

Kroz protekli tjedan održane su dvije runde velikog natjecanja učenika, Međunarodne olimpijade metropola. Na natjecanju koje se svake godine organiziran na inicijativu gradonačelnika Moskve, Hrvatsku je predstavljalo osmero učenika iz Zagreba.

Osam predstavnika – osam medalja!

Kako je priopćeno iz zagrebačke XV. gimnazije, odakle dolazi najviše sudionika, svaki naš predstavnik osvojio je medalju. To su:

XV. gimnazija:

  • Dorijan Lendvaj, informatika – zlato – 1. mjesto
  • Patrick Pavić, informatika – zlato – 1. mjesto
  • Bernard Inkret, matematika – zlato – 1. mjesto
  • Bušelić Janko, matematika – bronca
  • Luka Passek-Kumerički, fizika – bronca
  • Roko Šupe, fizika – bronca

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga:

  • Ana Jurčević, kemija – bronca
  • Lorena Komočar, kemija – bronca

Učenici na ovom natjecanju pokazuju znanje iz kemije, fizike, matematike i informatike. Format je takav da tijekom prvog dijela natjecanja tzv. blitz-testa svaki tim rješava 80 zadataka, a pritom je vrlo važna brzina jer imaju samo dva sata. Potom slijede dvije glavne runde koje se razlikuju ovisno o disciplini  – kemija i fizika imaju teorijske i praktične zadatke, a na matematici i informatici učenici rješavaju problemske zadatke. Težina zadataka jednaka je onoj na najvećim međunarodnim olimpijadama, a radove ocjenjuju povjerenstva koja se sastoje od svjetski poznatih znanstvenika i profesora.

Izdvojeni članak
alumni projekt

Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset predstavljen projekt namijenjen najuspješnijim učenicima Hrvatske

Povijesni uspjeh dvojice miočana

– Nažalost, zbog problema s korona virusom ove godine nismo sudjelovali na blitz-testu, timskom natjecanju koje se trebalo održati u ponedjeljak 6. prosinca kao zagrijavanje za ‘prave’ runde i olimpijske zadatke. Ovo je prva godina da nismo ponovili vrhunske rezultate na blitz-testu, vrlo dinamičnom i zabavnom timskom prednatjecanju. U malo promijenjenom sastavu, u zadnji čas zbog COVID-a, timski uspjeh dobiven zbrojem svih pojedinačnih uspjeha ove godine je našem gradu donio timski 2. mjesto, priopćili su iz MIOC-a.

Ono što posebno veseli jest da su učenici te škole, Dorijan i Patrik, u obje runde imali stopostotni uspjeh koji se dogodio samo u prvom izdanju ove olimpijade.

– Tada su apsolutni pobjednici bili iz Moskve te do danas ovakav uspjeh nije ponovio – nitko! Ali, to nije sve, imamo još jednog apsolutnog pobjednika, koji ni s kim ne dijeli svoj vrhunski rezultat. Ove godine imamo najboljeg matematičara Olimpijade, apsolutnog pobjednika: Bernarda Inkreta, kažu iz MIOC-a.


Portal srednja.hr nedavno je predstavio Alumni projekt.alumni projekt Alumni dio portala je popis svih dobitnika Oskara znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Riječ je o projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.