Pretraga

Naklon do poda: U jakoj konkurenciji naše učenice osvojile pet medalja na informatičkoj olimpijadi za djevojke

A- A+

Sezona je olimpijada u znanju, a naši učenici ne propuštaju briljirati na njima. Za novi uspjeh pobrinule su se naše informatičarke, koje su sudjelovale na 3. europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke. Sve četiri hrvatske reprezentativke osvojile su medalje. Na natjecanju je, ali za reprezentaciju Sjeverne Makedonije, sudjelovala i učenica Prve gimnazije Varaždin, koja je također osvojila medalju.

Lara Semeš, Maša Dobrić, Lana Škarica i Iva Tadić

Lara Semeš, Maša Dobrić, Lana Škarica i Iva Tadić | foto: Hrvatski savez informatičara

U Lundu u Švedskoj upravo je završena 3. europska informatička olimpijada za djevojke (EGOI). Na njoj je nastupilo čak 189 natjecateljica iz 52 zemlje, među njima i četiri hrvatske reprezentativke. Sve četiri osvojile su medalje.

Četiri članice hrvatske reprezentacije osvojile medalje

– Zlatnu medalju osvojila je Lara Semeš, XV. gimnazija iz Zagreba, srebrnu medalju Maša Dobrić, XV. gimnazija iz Zagreba, a brončane medalje Iva Tadić, Gimnazija Lucijana Vranjanina iz Zagreba i Lana Škarica, XV. gimnazija iz Zagreba, izvijestio je Hrvatski savez informatičara koji je organizirao nastup te stručne pripreme za njega.

Stručna voditeljica reprezentacije bila je Martina Licul, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa Krešimir Malnar. Učenice su se na natjecanje plasirale temeljem rezultata na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke. Kako su pojasnili iz Hrvatskog saveza informatičara, EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja osam problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku Python ili C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

– Inicijativa za pokretanje ovog natjecanja kojim bi se kod djevojaka potaknuo interes za računarstvo nastala je na europskoj razini prije tri godine. Poticaj je bila činjenica da se značajno manji broj žena u odnosu na broj muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje na studiranje ili rad u sektoru računarstva, a što se očituje i u broju ženskih i muških natjecatelja i na informatičkim natjecanjima, stoji u priopćenju Hrvatskog saveza informatičara.

Izdvojeni članak
međunarodna fizička olimpijada

Još jedan uspjeh naših učenika: Osvojili četiri medalje i pohvalu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

Broncu za makedonsku reprezentaciju osvojila učenica Prve gimnazije Varaždin

Na natjecanju je sudjelovala i učenica Prve gimnazije Varaždin, Sofija Velkovska, ujedno i polaznica tamošnjeg Centra izvrsnosti iz informatike, ali kao članica reprezentacije Sjeverne Makedonije. Sofija je, izvijestila je varaždinska škola, osvojila broncu. To joj je već druga medalja za redom na navedenom natjecanju.

– Sofija je 3. mjestom na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke izborila direktan ulazak u hrvatsku reprezentaciju u sklopu koje, nažalost, još ove godine nije mogla nastupati. Prema navedenom, Sofija je pokazala odličnu pripremljenost i kontinuitet osvajanja olimpijskih medalja, te se nadamo sudjelovanju u nekoj reprezentaciji, kao i osvajanju novih medalja i sljedeće godine. Sofijin mentor je Bojan Banić, izvijestili su iz Prve gimnazije Varaždin.