Pretraga

Najdraži dio dana u školi dobio svoj praznik i slavimo ga čitav tjedan

A- A+

Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju ili konzumiraju tisuće doručaka. To je razlog za slavlje, smatraju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Zato će se od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, slaviti nacionalni Tjedan školskog doručka. Ove godine Tjedan školskog doručka proslavit će se u školama od 12. do 16. listopada.

Foto: srednja.hr

Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, kako bi se podigla svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za učenike. Tijekom ovog tjedna škole će moći pokazati svoje programe doručaka u sklopu uzbudljivih natječaja i promotivnih aktivnosti.

– Naše školske kuharice i kuhari svaki dan vrijedno pripremaju tisuće i tisuće obroka za naše školarce. Želimo pokazati koliko cijenimo njihov trud i koliko je doručak važan dio svakog školskog dana. Vrijeme posvećeno doručku prilika je da učenici dan započnu zdravim obrokom, ali i da steknu zdrave navike i pravilan odnos prema hrani, čime mogu aktivno utjecati na vlastito zdravlje u budućnosti. Uz doručak rastemo, istražujemo, učimo, družimo se i zabavljamo, izjavila je Ivana Šimić, nutricionistica zadužena za unapređenje školske prehrane u projektu Živjeti zdravo.

Izdvojeni članak

Nakon silnih preporuka i uputa, HZJZ objavio i recepte za veliki odmor

Uz zdravstvene dobrobiti, školski doručak ima mnogobrojne dokazane pozitivne učinke na razvoj djece.

– Poznato nam je da školski doručak, osim na zdravlje, povoljno utječe na učenje, pamćenje i sposobnost koncentracije učenika, a onda i na uspjeh u školi. Međutim, školski doručak je i prilika za vježbanje i razvoj socijalnih vještina, kako s vršnjacima tako i sa školskim osobljem. Baš kao i u obitelji, zajedničko okupljanje oko stola povezuje i zbližava učenike te time predstavlja neizostavan i važan dio školske svakodnevice, istaknula je Helena Križan, socijalna pedagoginja iz tima projekta Živjeti zdravo.

Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici#ŽivjetiZdravoUŠkoli, nalaze se dodatne ideje za škole i roditelje, ali i niz materijala kojima se mogu koristiti učitelji i odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji koji žele pronaći ideje za doručke te sama djeca, koja mogu iskoristiti različite edukativno-zabavne materijale.

Proslavi školskog doručka pridružile su se mnogobrojne osnovne škole diljem Hrvatske, Društvo Naša djeca Zabok te glazbenica Ivanka Mazurkijević, chefica Nastasja Chiara Petrić i mnogi drugi gastroblogeri koji su putem svojih društvenih mreža podržali ovu inicijativu.

Njihove ideje i poruke mogu se pronaći putem #ŽivjetiZdravoUŠkoli, a cijeli projekt pratite na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo– Facebooku i Instagramu.