Pretraga

Najgledanija TED prezentacija: ‘Škole uništavaju kreativnost’

A- A+

Sir Kenneth Robinson čest je gost popularnih i korisnihi TED prezentacija, na kojima je govorio dosad tri puta, i to o temi kreativnosti u obrazovanju. Ono što je rekao trebalo bi zabrinuti obrazovne stručnjake.

Screenshot: Youtube

Veliki stručnjak te savjetnik za područje obrazovanja, ono koje je u Hrvatskoj tek na putu razvitka prema modernom sustavu, dao je nove ideje i perspektive te upozorio na mane školskih sustava diljem svijeta.

Najgledanija prezentacija u povijesti TED-a

Motivacijski govornik te savjetnik za obrazovanje i umjetnost često iznosi stavove o kreativnim izazovima svijeta ususret ekonomiji i obrazovanju u novoj globalnoj ekonomiji. Čest je gost TED konferencija, a dosad je na njima održao tri prezentacija na temu kreativnosti u obrazovanju. Na web stranici TED-a te su prezentacije odgledale više od 28 milijuna puta, dok je njegova prezentacija naziva ‘Škole ubijaju kreativnost’ najgledanija prezentacija u povijesti TED-a.

Osim ove, dosta je prašine podigla i njegova prezentacija ‘Kako pobjeći obrazovnoj dolini smrti’ od prošle godine, kada je naglasio tri principa koja su vrlo važna za ljudsku kreativnost. Također je iznio argumente kojima tvrdi da njihova obrazovna kultura radi protiv njih samih.

Smatra da se obrazovanje mora bazirati na korisnosti i kreativnosti, a najvažnija mu je ideja da se obrazovanje treba razvijati u tri smjera

  • Njegovanje različitosti uz pomoć širokog nastavnog plana i poticanje individualizacije procesa učenja

  • Poticanje znatiželje kroz kreativnu nastavu koja ovisi o kvalitetnoj pripremi i osobnom razvoju nastavnika

  • Buđenje kreativnosti trebalo bi se usredotočiti kroz alternativne didaktičke procese.

Obrazovni sustav može uspjeti samo ako shvatimo da je on ‘organski, a ne mehanički sustav’, naglasio je Robinson. Također ističe da je uspješno upravljanje školstvom pitanje stvaranja ozračja korisnosti umjesto zapovijedanja i kontrole.