Pretraga

[Najmlađi kandidati na izborima] Tessi iz MOST-a je tek 19,: ‘Vjerujem da je promjena moguća’

A- A+

Priču o najmlađim kandidatima na ovogodišnjim parlamentarnim izborima nastavljamo u Rijeci. Tessa je maturantica Prve sušačke hrvatske gimnazije, tek joj je 19 godina, a naći će se na listi MOST-a. U politiku ulazi jer vjeruje da je promjena zaista moguća. Kratko smo razgovarali s njom, a ona nam je otkrila svoj politički put kao i najavila politike kojima bi se konkretno bavila kada bi ušla u novi saziv Hrvatskog sabora.

Tessa Tomas, druga najmlađa kandidatkinja ovih izbora
Foto: privatna arhiva

Druga po redu najmlađa kandidatkinja nalazi se na listama MOST-a. Tessa Tomas ima 19 godina i maturantica je Prve sušačkoj hrvatske gimnazije u Rijeci. Čim završi školu, najavljuje, naći će neki posao jer se želi sama uzdržavati tijekom studija.

– Vjerujem da je promjena zaista moguća i prije svega prijeko potrebna. Već dugi niz godina sam nezadovoljna s hrvatskom vlašću, i da budem iskrena mislila sam da je ulazak u hrvatsku politiku svojevrsna borba s vjetrenjačama. Korumpiranost je prva stvar koja mi pada na pamet kada se spomene politika u Hrvatskoj. Osim toga, prije svakih izbora slušam prazna obećanja koje su dio predizbornih kampanja vladajućih stranaka. I svaki put se pitam zašto nitko te iste političare koji obećavaju brda i doline ne pita gdje su ta brda i doline kada ih ponovno krenu obećavati prije novih izbora, priča nam Tessa.

Postava trenutne Vlade joj se ne sviđa

Izdvojeni članak

[Najmlađi kandidati na izborima] Ivanu iz MOŽEMO! je tek 18, a politika ga zanima još od petog osnovne

Zauzela je četrnaesto mjesto na listi MOST-a u VIII. izbornoj jedinici.

– Mogu reći da sam zahvalna što sam dobila priliku natjecati se za zastupnicu u Hrvatskom saboru, jer 19-godišnjaci koji tek završavaju srednju školu teško dobivaju priliku na listama. Kao što sam već navela, izabrala sam ovu političku opciju zato što vjerujem da je ta opcija ispravan put prema promjeni. Osim toga, smatram da je priključenje bilo kojoj drugoj stranci kojoj je hrvatski narod već dao priliku da vlada, notorna glupost. Zaista ne razumijem zašto bi mladi čovjek (ili bilo koji čovjek) dao svoj glas, ili postao članom stranki koje godinama vode našu državu, jedinu koju imamo, u krivom smjeru. Po prirodi sam vrlo objektivna i logična, a to mi stvarno nema logike, odlučno tvrdi Tessa.

Najvećeg uzora u politici trenutno nema, postava trenutne Vlade joj se ne sviđa, kao ni činjenica da najveću medijsku pozornost dobivaju upravo vladajuće stranke.

– Ako moram izabrati najdražeg političara/političarku, osim Marina Miletića trenutno mi je najdraža Marija Selak Raspudić. Razlog tomu je što ju smatram izrazito inteligentnom ženom i slažem se s njezinim stavovima. Kod nje mi se sviđa što uvijek ima validne i argumentirane odgovore na pitanja, kakva god ona bila, ističe Tessa.

U Saboru bi se bavila pitanjima koja se tiču mladih

Izdvojeni članak

Više od 20 tisuća naših čitatelja odgovorilo za koga će glasati na izborima

Roditelji se slažu s njenim izborom i podupiru je, kaže, a iza nje je i mnoštvo prijatelja. Mnogi su njeni vršnjaci, priznaje, ipak nezainteresirani politikom i ne shvaćaju da se sve to tiče njih i njihovih budućnosti.

– Kada bih ušla u Sabor, bavila bi se pitanjima koje se tiču mladih i studenata. Upravo izlazim iz srednjoškolskog edukacijskog sustava i sve što o njemu mogu reći jest da je trul. Tu se ponovo slažem sa svime što je Marija Selak Raspudić rekla. Nedavno je u školstvu napravljena “reforma”. Znam da se ta reforma nije toliko ticala mene jer sam maturantica, međutim imam i mlađeg brata kojeg je to direktno pogodilo i zaista mi nije jasno o kakvoj se reformi radi jer ja tu ne vidim ništa revolucionarno. Mogli bismo se ugledati na uzor Finske, odnosno njihovog modela obrazovanja, gdje djeca imaju pravo odabrati jednu knjigu za lektiru pa ju predstaviti svojim kolegama. Dok s druge strane, mi u Hrvatskoj čitamo lektire koje ne razumijemo dok ne pročitamo kratki sadržaj na internetu jer je jezik kojim su pisane bio prisutan pred nekoliko stotina godina. Ne želim ovime umanjiti vrijednost hrvatske književnosti, naprotiv, to je bitan aspekt naše kulture, ali mislim da se treba prebaciti fokus s takvih stvari na neke druge, bitnije. Bavila bih se pitanjem informatičke pismenosti učenika. Žalosno je da u prvom razredu gimnazije učim tko je izmislio Abakus i slične izume, pišem ispit iz povijesti informatike, a prakse nema nigdje, ili je davno prestala biti relevantna za sadašnji razvoj tehnologije. Osim temom obrazovanja, bavila bih se i drugim pitanjima vezanim za studente, kao što su financijska potpora države, više mogućnosti za zaposlenje, veće plaće i bolje pogodnosti za studente, kaže nam Tessa.

Najveći problemi mladih danas su, smatra, uglavnom financijski – zaposlenje, dugo čekanje na posao, nizak standard, produljeno stanovanje s roditeljima

– Ovo je tema o kojoj se može raspravljati danima, a rješenja su kompleksna i zahtijevaju puno razmišljanja i planiranja. Kao što sam već rekla, promjene se ne događaju preko noći, ali jasno je da mladim ljudima treba omogućiti da nakon završenog školovanja imaju mogućnost za samostalan život.