Pretraga

Više od 20 tisuća naših čitatelja odgovorilo za koga će glasati na izborima

A- A+

U našoj anketi čitatelje smo pitali za koga će glasati na parlamentarnim izborima koji se održavaju 5. srpnja. Do pisanja ovog teksta na anketu je odgovorilo 21.500 (vrijeme pisanja teksta 16 sati, 26. lipnja) naših čitatelja koji su uglavnom mladi ljudi. Značajno najveći dio njih (više od 25%) kaže da će glasati za Žejka Keruma, to jest, za njegovu stranku, a nakon toga najviše bi ih biralo HDZ.

Foto: pixabay.com

Najveći broj naših čitatelja, njih 25 posto, na izborima će zaokružiti stranku Željka Keruma. S obzirom na to da Kerumova stranka na izbore izlazi samo u devetoj i desetoj izbornoj jedinici, vjerojatno neće svi koji žele zaokružiti Keruma.

HDZ nakon Keruma najpopularniji, a za petama im Restart

Izdvojeni članak

Profesor objasnio zašto se toliko ‘palimo’ na teme ustaša i partizana

Nakon Keruma, kod mladih je najpopularniji HDZ. Za tu opciju odlučilo bi se nešto više od 18 posto naših čitatelja, no jako blizu HDZ-u je i Restart koalicija koju bi odabralo nešto više od 17 posto njih.

Ipak, HDZ je kod mladih popularan (ili na izbore izlaze oni mladi koji su za njih stranački vezani?). Naime, i na parlamentarnim izborima 2016., birači mlađi od 30 godina uvjerljivo su birali HDZ ispred SDP-a. Isto tako, da su se računali samo glasovi mladih, Živi zid bi tada dobio dvostruko više glasova, a Most oko 25 posto više, pokazale su tada izlatne ankete Ipsos Pulsa.

Pernar ovaj put ne prelazi izborni prag, a Škoro stoji jako dobro

Živi zid i Pernar kod naših čitatelja ovoga puta ne prelaze izborni prag i ostvaruje tek nešto više od 2 posto, a Most prelazi 7 posto. Izborni prag prošao bi i Škoro (koji je kod mladih na predsjedničkim izborima bio izrazito popularan), to jest njegov Domovinski pokret i to s nešto više od 11 posto. Uz njega, koalicija okupljena oko Možemo također prelazi prag s više od 6 posto, a koaliciji Stranke s Imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, nedostaje jako malo da prođu izborni prag od 5 posto.

Većina mladih glasala bi upravo za neku od ovih koalicija/stranaka, a da neće izaći na izbore odgovorilo je gotovo njih 5 posto.