Pretraga

Najveći plagijatori koji su kroz povijest okaljali svoj ugled

A- A+

Plagijatore možemo pronaći među umjetnicima, novinarima, piscima, studentima i profesorima. Iako je najbolniji šamar koji nekom autoru možete zadati prepisati njegove riječi te pokupiti zasluge za iste, mnogi ne zaziru od plagiranja. Kroz povijest je na vidjelo izašlo previše prepisivača kao i onih koji su izmišljali priče, a pogledajte nekoliko najpoznatijih.

tpe.madmagz.com

Ako želite nekog autora uvrijediti, najbolnije će biti ako mu pokradete dio ili cijelo njegovo djelo te preuzmete zasluge za isto. Plagiranje je definitivno najveći prijestup koji možete počiniti, a svako malo doznamo za novi slučaj prepisivača ili onih koji izmišljaju priče. Plagijatore ćete pronaći među umjetnicima, književnicima, znanstvenicima, studentima i školarcima pa i njihovim profesorima. No, sankcije baš i nisu podjednake za sve. A pogledajte tko je kroz povijest svoj ugled okaljao zbog plagiranja, piše Listverse.

Isabella Beeton

Jedno od najvećih plagijatorskih djela je ‘Book of Household Management’ od Miss Beeton. Mada se radi o kuharici, riječ je o najbolje prodavanoj knjizi 19. stoljeća. na preko 900 stranica nalazi se i nekoliko recepata. No na kraju se ispostavilo da je Isabella Beeton prepisala sve recepte od drugih autora. Toliko je bila nepažljiva da čak nije napravila ni korekcije kad je uzimala tekstove od muških autora, a mijenjala je dijelove teksta kako ju ne bi optuživali za prepisivanje, pa je tom prilikom pisala besmislice poput kuhanja tjestenine 105 minuta i slično.

Nakon Isabelline smrti u dobi od 28 godina, njen muž je nastavljao izdavati knjige držeći supruginu smrt u tajnosti te predstavljajući da ona i dalje piše.

Izdvojeni članak

U Hrvatsku stigao lovac na plagijate: Nema više prepisivanja seminarskih, diplomskih i doktorskih radova

Jayson Blair

Jayson Blair iz New York Timesa također nje odolio prepisivanju ili čak izravnom izmišljanju u svojim člancima. S tom praksom je započeo još 2003. godine radeći na zadatku za faks, no u Timesu je čak 36 njegovih članaka izmišljeno ili prepisano.

Istraga oko njegovih tekstova započela je nakon što je Macarena Hernandez iz San Antonio Express-Newsa uočio u Blairovim člancima svoje rečenice. Pokazalo se da je Jayson pisao kao da se nalazio u Clevelando i Virginiji bez da je uopće nogom kročio na ta mjesta. Blair ne samo da je uništio vlastitu karijeru, nego je sa sobom povukao i dvoje urednika.

Milton Berle

Slovio je za jednog od najvećih komičara diljem svijeta, a u kasnim 1940-ima Milton Berle gradio je svoju karijeru na televiziji. Nakon što je umro, iza sebe je ostavio pregršt ispisanih viceva i šala, no vrlo malo je tog materijala Berle sam izmislio.

Milton je bio jako otvoren oko svojih krađa, a ‘operirao’ je pod nadimkom ‘The Thief of Bad Gags’. No ne samo da je sam krao viceve, već je angažirao i svoju majku da ih krade za njega.

Izdvojeni članak

Sedam popularnih filmova koji su besramni plagijat

William Lauder

Iako većina plagijatora prepisuje tuđe riječi zbog vlastite koristi te to zadržava u tajnosti, škotski profesor William Lauder je imao malo drugačiji plan u glavi. Naime, Lauder je uređivao pjesme autora poput Andrewa Ramseyja, Huga Groutisa i Jacoba Maseniusa. Koristio je latinske verzije njihovih pjesama u koje je ubacio prevedene rečenice iz djela Johna Miltona. Zatim je svima pokazivao kako je Milton bio plagijator. Na kraju se naravno prijevara otkrila, a Lauderovo ime je okaljano za sva vremena.

James MacKay

James MacKay bio je toliko nepromišljen da je uz plagiranje biografije Alexandera Grahama Bella (pokrao dobitnika Pulitzerove nagrade Roberta Brucea), prepisao čak i autorovu posvetu. Prilikom pisanja biografije o poznatom izumitelju, u posveti je napisao kako se zahvaljuje National Geographicu na kolekciji koja je nestala davno prije no što je MacKay krenuo pisati svoju knjigu.