Pretraga

‘Genijalka’ kupuje rad i sad kmeči da je prevarena: ‘Ne zna se ‘ko je veći talog akademske zajednice’

A- A+

U bilo kojem razdoblju akademske godine, a posebice pred sam kraj nastave, studentske grupe na društvenim mrežama preplavljuju oglasi u kojima se nude i potražuju usluge kupnje i prodaje seminarskih, završnih i diplomskih radova. No, jedna studentica baš i nije pažljivo istražila od koga će kupiti rad pa je, jadna, ostala prevarena. U studentskoj grupi požalila se kako joj je prodavačica želi uvaliti plagijat te da sada iznuđuje novac od nje. No, i nije baš naišla na potporu i poruke sažaljenja.

Foto: Unsplash/screenshot: Facebook

Niti se fakulteti nešto naročito trude oko toga da zadaci za seminarske radove budu takvi da ih studenti ne mogu kupovati, niti da ‘uhvate’ one nečasne koji ih kupuju po društvenim mrežama. Pa nije ni čudo da je broj studenata koji se upuštaju u kupoprodaju radova i dalje velik.

Tu neetičnu radnju često čine besramno, pod vlasititim imenom i prezimenom, na društvenim mrežama. U opisu profila nerijetko im stoji i gdje studiraju. Nije ih, dakle, baš sram pred kolegama niti strah da će zbog toga nositi sankcije od strane visokoškolske ustanove na kojoj studiraju.

Studentica koja pokušava kupiti rad: ‘Ovdje se doslovno radi o iznudi novca’

Toga da je pokušala kupiti rad ne stidi se niti jedna studentica koja je u Facebook grupi Studentski dom ‘Stjepan Radić’ – ‘Sava’ s preko 45 tisuća članova, priznala da je pokušala kupiti rad od stanovite osobe iz Sarajeva. No, to nije sve – pritom se požalila da ju je ‘prodavačica’ pokušala prevariti.

– Dotična ili dotični pišu ‘radove’ koje su zapravo sastavljeni od paragrafa članaka na internetu. Potom kada se osoba žali na nekvalitetu rada (čitaj: rad je čisti plagijat) onda prijeti da će prijaviti fakultetu da je kao angažirana da napiše rad. Ovdje se doslovno radi o iznudi novca. Do sad je prevarila navodno nekolicinu ljudi na istu foru i njima je isto napisala radove koji su beskorisni i tražila tj. iznudila novce, napisala je uzrujana ‘genijalka’ i pritom navela podatke osobe koja ju je kao prevarila – ime i prezime, adresu i broj.

Izdvojeni članak

Ne da ti se pisati seminarski pa ćeš platiti nekome da ti napiše? Nisi samo nepošten, već i jako glup

‘Ne zna se ‘ko je veći talog akademske zajednice’

Da sva nada u opstanak ovog društva možda ipak ne leži dva metra pod zemljom, da se naslutiti iz rekacija studenata na ovu objavu. Naime, umjesto na sažaljevanje, studentica koja je pokušala kupiti rad naišla je na – osude.

– Ne zna se ‘ko je veći talog akademske zajednice, oni što pišu drugima radove ili oni koji ih angažiraju. Ako studiraš i nisi sposoban/a ili si lijen/a napisat dokument od 20-ak stranica, onda diplomu ne zaslužuješ, komentirao je jedan student u grupi.

Drugi su istaknuli zadovoljstvo da se one koji kupuju rad iznuđuje na ovaj način, a neki i šaljivo zatražili IBAN da prodavačici rada uplate lovu za kavu ‘jer mulja muljatore’.

– Onda takvi koji angažiraju nekog drugog dobiju diplomu kao i svi oni koji krvavo uče i rade da bi došli do nje. Živote, lutalico… Uostalom, fakultet nije obavezan. Tko vas tjera da studirate? Studirate samo da biste na kraju mahali komadom papira (čitaj: diplomom, žali bože drveta) i hvalisali se da ste vi tobože nešto završili, a ustvari pojma nemate jer su uostalom svi drugi radili umjesto vas. Nisam ja neki lumen, daleko od toga, ali nikad mi u životu nije palo na pamet da mi netko i još to za novce nešto napiše. Ako ne želite studirati, nemojte. I sad me možete hejtati, komentar je jedne sudionice rasprave.