Pretraga

‘Najzgodnije cure Zagrebačkih škola’ ponovno online: Grupu potiče i dio ‘žrtava’

A- A+

Nakon što smo prije nekoliko dana ukazali na nemoralnost i širenje cyberbullyinga kroz Facebook stranicu ‘Najzgodnije cure Zagrebačkih škola’, admini su nakratko uklonili istu. No već 13. ožujka ponovno je vraćena u pogon i sada broji preko devet tisuća fanova. Naime, admine ove naizgled bezazlene stranice počele su kontaktirati same učenice, slati im svoje fotografije te uživati u broju lajkova i komentara.

Nedavno smo pokušali ukazati na neosvještenost zagrebačkih srednjoškolaca koji su napravili Facebook stranicu ‘Najzgodnije cure Zagrebačkih škola te na istoj bez znanja i dozvole brojnih učenica objavljivali njihove fotografije. S obzirom da su na taj način poticali govor mržnje i vrijeđanja maloljetnica, ista stranica je zaradila nekoliko prijava Facebooka kao i zgrozila brojne profesore.

Admini su se odlučili povući na nekoliko dana, dok se smire strasti, te su 13. ožujka ponovno oživjeli navedenu stranicu. Unatoč naglašavanju kršenja moralnih načela, zagrebački srednjoškolci nisu shvatili da rade lošu stvar.

Izdvojeni članak

Evo kako izbrisati povijest pretraživanja na Facebooku

Ionako su slike objavljene na Facebooku

U razgovoru s nekoliko srednjoškolaca shvatili smo da se većina njih vodi time da su fotografije učenica koje koriste na spomenutoj stranici već objavljene na Facebooku, no nitko ne uzima u obzir činjenicu da te iste djevojke mogu zabraniti ili ukloniti nepristojne komentare, odrediti tko će im vidjeti slike ili iste u bilo kojem trenutku maknuti.

Potonje nisu u mogućnosti na stranici ‘Najzgodnije cure Zagrebačkih škola’ koja sad već broji preko devet tisuća fanova.

Izdvojeni članak

Facebook grupa ‘Najzgodnije cure Zagrebačkih škola’: Zatvaramo oči pred cyberbullyingom

Učenice same šalju fotografije i ostavljaju komentare

Zabrinjavajuća je i činjenica da neke djevojke same adminima šalju svoje fotografije u nadi da će iste objaviti te prikupiti što više lajkova, komplimenata ili bilo kakvih komentara.

Brojni profesori su burno reagirali na samu stranicu, pogotovo zbog činjenice da se radi o srednjoškolcima koji koriste fotografije redom maloljetnih učenica. No, podijelili su se po pitanju dodatnog educiranja učenika o društvenim mrežama, medijima kao i cyberbullyingu.

Dok dio misli da bi takva edukacija bila nužna, drugi su se usprotivili jer su mišljenja da će se opet sve lomiti preko leđa nastavnika koji su ionako preopterećeni i potplaćeni.