Pretraga

Učenik putem školskog e-maila slao eksplicitne fotografije učenici, njezini roditelji tužili školu

A- A+

Roditelji osmogodišnje djevojčice iz Nashvillea tuže školu zbog seksualnog uznemiravanja koje je njihovo dijete pretrpjelo preko interneta. Djevojčica je putem e-mail adrese škole od drugog učenika primila nekoliko eksplicitnih poruka i fotografija, a roditelji smatraju da škola nije učinila dovoljno da zaštiti njihovo dijete od takvih incidenata.

zlostavljanje

Foto: Pixabay

Sylvan Park Elementary javna je škola iz Nashvillea i našla se na meti tužbe roditelja čija je kći pretrpjela seksualno uznemiravanje. Djevojčica je primila nekoliko poruka eksplicitnog sadržaja koje je poslao drugi učenik koristeći školsku e-poštu. Kako se navodi u tužbi, e-mailovi su između ostalog sadržavali fotografije njegovog penisa u erekciji, video njega kako koristi kupaonicu i nekoliko zahtjeva da mu žrtva pošalje svoje eksplicitne fotografije, prenosi Tennessean.

Nezaštićeni učenici

Roditelji smatraju da je škola izložila učenike uznemiravanju i napadima na internetu i nije poduzela ništa da ih zaštiti. Odmah nakon što su otkrili e-mailove obratili su se školi i lokalnim službama. Otac djevojčice u tužbi navodi da su mu službenici škole priznali da nisu u mogućnosti pratiti i kontrolirati sadržaj koji se dijeli putem školskih e-mail računa.

Većina učenika koji pohađaju sustav javnih škola u Nashvilleu provela je prošlu školsku godinu na online nastavi, a učenici su dobili laptope i e-mail adrese kako bi mogli učiti na daljinu. Iako su škole koristile firewall za blokiranje određenih stranica, e-mail adrese nisu bile zaštićene nikakvim programom za filtriranje neželjenog sadržaja, a sve fotografije poslane putem školskog e-maila ostaju pohranjene na njihovim serverima.

Izdvojeni članak
mobitel

Alarmantno: Istraživanje otkrilo koliko srednjoškolaca trpi ili svjedoči seksualnom nasilju na internetu

Najavljene su promjene, ali žrtva je pretrpjela ozbiljne posljedice

Metro Nashville Public Schools sustav, u koji spada i Sylvan Park Elementary, poručio je da su poduzeli sve potrebne korake nakon što je incident otkriven. Razgovarali su s uključenim učenicima i njihovim roditeljima, proveli istragu i prijavili slučaj nadležnim vlastima. Uveli su i neke dodatne mjere sigurnosti, poput filtra na chat funkcijama unutar Microsoft Teamsa, kojeg učenici i profesori koriste za međusobnu komunikaciju. Osim toga, s povratkom u školske klupe pristup službenom e-mailu dozvoljen je samo učenicima od 3. do 12. razreda, dakle u dobi od 9 do 18 godina. Najavili su i suradnju s aplikacijom Bark koja omogućuje naprednije načine filtriranja i moderiranja sadržaja kojem pristupaju učenici.

Roditelji su djevojčicu koja je bila žrtva seksualnog uznemiravanja ispisali iz Sylvan Park Elementary škole i kratko ju školovali kod kuće, a zatim su ju upisali u privatnu Montessori školu. U tužbi navode da su zbog toga pretrpjeli financijske gubitke, jer su uz stalan posao morali još i školovati kćer. Navode da je djevojčica zbog traumatičnog događaja i mijenjanja škole pretrpjela ozbiljne psihičke posljedice, uključujući anksioznost zbog promjene okoline i gubitka prijatelja iz stare škole.

Nastava na daljinu i online zlostavljanje

Zatvaranje škola i prelazak na online nastavu izazvao je strah od porasta nasilja i seksualnog uznemiravanja na internetu. National Center for Missing & Exploited Children upozorio je prošle godine na porast slučajeva seksualnog iskorištavanja djece online: u 2021. godini zaprimili su 29,3 milijuna prijava, što je porast od 35 posto u odnosu na prethodnu godinu i najveći broj zaprimljenih prijava ikad. Većinu prijava sa sumnjom na seksualno iskorištavanje zaprimili su od mobilnih operatera i tvrtki koje se bave društvenim mrežama.

S druge strane, istraživanje provedeno prošle godine pokazuje da je s padom nasilja uživo došlo do pada i nasilja na internetu. Kako navode u istraživanju, žrtve cyberbullyinga najčešće su žrtve i nasilja uživo, te su zatvaranjem škola smanjene mogućnosti da će učenici biti izloženi vršnjačkom nasilju. Značajan broj učenika naveo je da im se mentalno zdravlje popravilo u razdoblju kada su škole bile zatvorene, što pokazuje da je prisilna izolacija ima određene prednosti za žrtve zlostavljanja, a vjerojatno i za zlostavljače.