Pretraga

Facebook grupa ‘Najzgodnije cure Zagrebačkih škola’: Zatvaramo oči pred cyberbullyingom

A- A+

Na najpoznatijoj društvenoj mreži Facebooku prije tri dana osvanula je stranica pod nazivom ‘Najzgodnije cure Zagrebačkih škola’ koja broji preko 5 500 fanova. Ne, nismo se našli ispravljati gramatičku grešku u naslovu grupe, nego ukazati na sveprisutniji cyberbullying pred kojim mnogi zatvaraju oči.

Foto: Facebook

Sve većom popularnošću društvenih mreža porastao je i broj nasilja putem interneta. Facebook je stoga postao prava meka za osobe koje uživaju u nanošenju štete drugima, a ponekad se radi o korisnicima koji uopće nisu svjesni da se na taj način ubrajaju među cyberbullyje. Jedan od svježijih primjera internetskog nasilja je Facebook stranica ‘Najzgodnije cure Zagrebačkih škola’ koju je anonimni korisnik, ili korisnici, osnovao prije tri dana, a ista broji preko 5 500 fanova.

Izdvojeni članak

Nasilne tuzlanske srednjoškolke isključene iz škole

Objavljuju fotografije zagrebačkih srednjoškolki

Nasilje preko interneta, poznatije kao cyberbullying, označava svaku komunikacijsku aktivnost preko cyber tehnologije koja se može smatrati štetnom za pojedinca, ali i za opće dobro. Uzmete li u obzir definiciju cyberbullyinga, možda ćete sada jasnije uočiti zašto je navedena stranica upravo primjer takvog ponašanja.

Naime, admini su u protekla tri dana objavili na desetke selfija učenica srednjih škola u Zagrebu te pozivaju od fanova da djevojkama daju svoje ocjene u komentarima. Ne treba ni napominjati kako su se nepromišljeni korisnici razbacivali lajkovima i neprimjerenim komentarima, nazivajući cure kojekakvim imenima.

Foto: Screenshot Facebook

Ocjenjivanje i vrijeđanje

Da bi stvar bila gora, uz svaku objavljenu fotografiju navedeno je ime djevojke kao i naziv škole koju pohađa. Prije nekoliko sati proglašena je i ‘cura tjedna’ koju fanovi također nisu poštedjeli vrijeđanja i omalovažanja.

Izdvojeni članak

Nasilje nad ženama i dalje gorući problem diljem svijeta

Nekolicina najvulgarnijih skrila se iza lažnih fotografija i imena, pa ostavljaju komentare na skoro svaku objavljenu fotografiju djevojaka.

Admini su si dali truda pa skupljaju po tri ili više fotografija koje spoje na jednu sliku kako bi fanovi imali što bolji pogled. Također su objavili status: ‘Preporuke u inbox :)’ kako bi prikupili što više srednjoškolki diljem Zagreba.

Osim što je dio tih djevojaka još uvijek maloljetan i što se njihove fotografije koriste bez dozvole, ova stranica pospješuje širenje govora mržnje među mladima, a zabrinjavajuće je da stranica još uvijek postoji te ju nitko nije prijavio.