Pretraga

Nakon ovoga ćete razmisliti kad ćete sljedeći put jesti pomfrit

Prženi krumpirići definitivno spadaju u omiljenu hranu posluživanu u objektima brze prehrane. Neki ga izbjegavaju jer se prži u velikim količinama ulja, što je nezdravo, ali to nije najgora stvar koju ćete naći u slasnom pomfritu.

Pržene krumpiriće ili pomfrit vole gotovo svi, a svakodnevno se u
svijetu prodaju ogromne količine tog prehrambenog artikla. Slani
krumpirići mnogima su jedna od omiljenih namirnica, bez obzira na veliku
količinu ulja u kojima se peku. Po najnovijem istraživanju, pokazalo se
kako je ulje mali problem s obzirom na sastojak koji se nalazi u
krumpirićima, a vrlo je štetan.


Istraživanje na Sveučilištu u Stockholmu pokazalo je kako hrana koja se prži u ulju, a bogata je ugljikohidratima, obiluje akrilamidom-nervnim otrovom vrlo štetnim za čovjeka. U prženim krumpirićima i ostaloj hrani koja se prži u restoranima brze hrane izmjerena razina akrilamida je osam tisuća puta veća od dopuštene koncentracija akrilamida u vodi.

Mnogi su znanstvenici povezali akrilamid sa sve češćim oboljenjima o raka, budući da su pokusi na životinjama pokazali da taj otrovni sastojak uzrokuje sterilnost i rak.

Pogledajte video koji prikazuje proizvodnju slavnih prženih krumpirića iz Mc’Donaldsa.

Nakon ovoga ćete razmisliti kad ćete sljedeći put jesti pomfrit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap