Pretraga

Tinejdžer oslijepio jer je doslovno živio na pomfritu i čipsu: Donosimo detalje šokantne priče

A- A+

Iz Bristola u Engleskoj stiže uistinu šokantna priča. Sedamnaestogodišnji dječak oslijepio jer je, doslovce, živio na pomfritu i čipsu još otkad je završio osnovnu školu. Preciznije, obolio je od prehrambene optičke neuropatije, bolesti odumiranja neuronskih vlakana u očnom živcu. Bolest je izlječiva otkrije li se na vrijeme, no s prolaskom vremena vlakna u živcu odumiru i šteta ostaje trajna, piše BBC.

Foto: Pixabay

Otkad je izašao iz osnovne škole, 17-godišnji tinejdžer iz Bristola, Engleske jeo je samo pomfrit, Pringles čips i bijeli kruh. Tu i tamo pojeo bi komad šunke ili kobasice. Danas je potpuno slijep. Obolio je od prehrambene optičke neuropatije, de facto odumiranja očnog živca uslijed suviše nezdrave prehrane. Testov provedeni na sedamnaestogodišnjaku pokazali su da je imao teški nedostatak vitamina te oštećenja uzrokovana neadekvatnom ishranom.

Nekoliko godina nije jeo ni voće ni povrće

Njegovo stanje nije postalo kritično u tek nekoliko mjeseci ili godinu dana. Od kraja osnovne škole sedamnaestogodišnjak, čije se ime iz etičkih razloga ne smije navesti, nije jeo ništa osim čipsa, pomfrita i bijelog kruha, prenosi BBC.

S otprilike 14 godina posjetio je obiteljskog liječnika zbog osjećaja slabosti i umora. Dijagnosticirali su mu nedostatak vitamina B12. Tada su mu prepisali dodatke prehrani, no on ih nije uzimao, a ni količina ni vrsta hrane koju je jeo nisu se pretjerano promijenili.

Tri godine nakon, odveli su ga u Očnu bolnicu u Bristolu zbog gubitka vida. Doktorica Denize Atan, koja je liječila sedamnaestogodišnjaka, kaže kako su testovi pokazali da nije imao nedostatak samo B12 vitamina, već i vitamina D, selena i bakra.

– Njegova se ishrana pretežito sastojala od porcije pomfrita. Uz to bi jeo Pringles čips i ponekad kriške bijelog kruha ili šunke. Nije jeo ni voće ni povrće. Objašnjavao je to averzijom prema određenim teksturama hrane koje nikako nije mogao pretrpjeti, rekla je dr. Atan.

Iz tog je razloga sedamnaestogodišnjak, dodaje, imao osjećaj da su pomfrit i čips jedina hrana koju želi i može jesti.

Izgubio je minerale s kostiju

Valja istaknuti da se po tjelesnoj masi na sedamnaestogodišnjaku nije moglo primijetiti kako se nezdravo hrani. Nije bio ni pothranjen ni pretio, no pretrage krvi ukazivale su na strašne posljedice nezdravog života koji je vodio posljednjih nekoliko godina.

Jedna od šokantnih činjenica je da je tinejdžer izgubio sve minerale sa svojih kostiju, što je u njegovim godinama izrazito šokantna pojava. Sa svojim trenutnim stanjem ne može baš normalno čitati, gledati televiziju ili prepoznavati lica. Periferni mu je vid u redu pa može hodati bez tuđe pomoći.

Dr Atan ističe da, na sreću, ovakvi slučajevi nisu nimalo česti. Ipak, svima daje savjet kako ne treba biti preizbirljiv ili tjeskoban prema hrani. Kako bi se tomu stalo u kraj, smatra, u svakom obroku trebamo uvesti dvije nove namirnice. Na taj ćemo način izbjeći tjeskobu, a hraniti se raznovrsno. O tabletama kaže da su u redu, no i da nikako ne mogu zamijeniti zdravu prehranu.

– Najbolje je vitamine uzimati kroz raznovrsnu i uravnoteženu prehranu. Uzimanje previše vitamina, recimo vitamina A, može biti toksično. Ne želite pretjerati s tim, kazala je dr. Atan.

Istaknula je i kako vegani često imaju probleme s vidom zbog nedostatka B12 vitamina. Ističe kako je za vegane najbolja opcija koristiti prehrambeni kvasac u našoj ishrani.

Tinejdžer oslijepio jer je doslovno živio na pomfritu i čipsu: Donosimo detalje šokantne priče
Share via
Copy link
Powered by Social Snap